Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do brněnského centra lidé nosí porcelán i vzácné dokumenty. Poklady putují do muzeí nebo potřebným

Pracovníkům organizace RetroUse, která nově sídlí v blízkosti lužáneckého stadionu, se do rukou dostanou skvosty dob minulých. Lidé do sběrného centra nosí předměty, se kterými si neví rady, ale chtěli by je uchovat pro další generace. Poklady zejména doby normalizace pak míří do brněnských muzeí nebo lidem v nouzi.

Místo skládky do muzea

Do nového eko dvora mohou lidé přinést věci, které jim je líto vyhodit.  Vítané jsou i ty nejobyčejnější předměty denní potřeby z osmdesátých let minulého století nebo starší. Využití najde vše, co se do sběrného centra dostane. Velká část putuje do muzeí a divadel, nádobí k potřebným.

„Za dobu fungování projektu nám již rukama prošly tuny věcí, nejčastěji knihy a nádobí. Zaměstnanci vyčistí donesené předměty, roztřídí a zapíší do seznamu. Soupis věcí mají muzea a divadla k dispozici online,“ uvedla vedoucí projektu Marie Resová.

Knihy, pro které se nepodaří najít jiné využití, středisko dodá k literárním lavičkám na koupalištích a v centru města. V plesové sezoně pak mohou lidé věci ze skladu vyhrát třeba v tombole, nejčastěji různé myslivecké trofeje.

Středisko sídlilo do loňského roku ve Francouzské ulici, odkud se muselo stěhovat kvůli plánované demolici domu. V prostorech bývalého supermarketu v ulici Drobného je otevřeno každý den od devíti hodin ráno do pěti odpoledne.

Naděje pro handicapované

Pracoviště funguje na bázi sociálního podniku. Provozuje jej dobročinná společnost Amerfo, která v jihomoravské metropoli zaměstnává několik desítek handicapovaných. V RetroUse práci našla dvacítka lidí s handicapem a psychickými onemocněními.  

Projekt od roku 2015 pomohl desítkám lidí k navrácení do běžného života. „Osvojí si rutinu a mají nějakou pravidelnou povinnost. Naučí se, že část dne je potřeba strávit prací a část je vyhrazená pro zábavu,“ uvedla Resová.

Vybavení do atomového krytu

Před devíti lety projekt odstartoval úplnou náhodou. „Od brněnského magistrátu jsme převzali prostor atomového krytu v Husově ulici. Objekt o rozloze více než tisíc metrů čtverečních byla ale prázdný. Vyzvali jsme tedy Brňany, aby nám kryt pomohli zvelebit různým dobovým vybavením,“ sdělil pro Drbnu Pavel Paleček ze spolku Amerfo.

Obyvatelé jihomoravské metropole se pustili do úklidů sklepů, půd i chat a kryt doslova zavalili všemožným vybavením. „Díky tomu jsme přišli s nápadem založit RetroUse a vytvořit sběrné místo, kam lidé mohou poklady z dob minulých nosit i nadále,“ doplnil Paleček.

Nádoba na dusík nebo vzácné dokumenty

I když lidé většinou nosí běžné předměty, dostalo se do centra i pár unikátů. Před nedávnem například kdosi daroval historickou nádobu na tekutý dusík. Pracovníci ji zkontrolovali a po poradě s odborníky zjistili, že je zcela funkční. Chemické vybavení tak používají animátoři ve vědeckém centru VIDA! při pokusech.

V posledních měsících ale lidé začali nosit také staré fotografie a dokumenty mapující život na jižní Moravě. Z pozůstalostí po jednom z brněnských úředníků, kterého v Brně za války popravili příslušníci gestapa kvůli nevhodnému článku v letácích, vznikne nová expozice v muzeu. Příbuzní muže do centra donesli fotky, dopisy i úřední dokumenty mapující celý jeho osud.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Do brněnského centra lidé nosí porcelán i vzácné dokumenty. Poklady putují do muzeí nebo potřebným  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.