Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hvězdárna oslaví sedmdesátiny, pozve na nového nafukovacího obra i pořady

PR článek

Rekordní byl pro brněnskou hvězdárnu minulý rok. Na její akce dorazilo 268 tisíc lidí, což je nejvyšší návštěvnost v celé její historii. Letos slaví tento ráj všech milovníků tajemného vesmíru již 70. výročí od svého vzniku. Fanoušci hvězdárny se proto mohou těšit na záplavu akcí, které pro ně astronomové připravili. Na výstavách, projekcích, přednáškách, při experimentech, prostě při setkáních všeho druhu se budou bavit zástupci všech generací.

„Především při nich zjistí, že věda je hra. Samozřejmě máme přichystáno hned několik překvapení,“ řekl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno a velitel stroje na zázraky. Tím největším bude odhalení toho, jakého dalšího nafukovacího vesmírného obra s kolegy na letním Festivalu planet 2024 představí.

Zatím je skoupý na slovo. Jisté ale je, že Lunalón (Měsíc), Terralóna (denní Země), Marsmeloun (Mars), Heliosféra (Slunce) a Temnalóna (noční Země) dostanou společníka. A protože hvězdárna stále více při tvorbě modelů staví na ukazování toho, co je běžnému lidskému oku skryto, je už nyní jasné, že opět půjde o velmi netradiční výtvor. Komu to nedá a přeci jen chce hádat oč půjde, může zkusit využít nápovědu „sejdeme se v nekonečnu“. 

Kosmoplavci si ale již nyní mohou do svých kalendářů poznamenat, že planetární festival se uskuteční od 8. do 14. července, a pak od 5. až do 11. srpna. Těm, kdo dávají přednost vesmírným výpravám za poznáním, by neměly uniknout akce hvězdárny prezentující QUVIK a AMBIC. To první je právě vyvíjený astronomický dalekohled, na němž pracuje tým astrofyzika Norberta Wernera. Vesmír bude studovat v ultrafialovém oboru elektromagnetického spektra, přičemž se zaměří i na splývající neutronové hvězdy, při jejichž srážkách vznikají spršky gravitačních vln. V roce 2029, kdy se ocitne na oběžné dráze, bude jediným detektorem tohoto druhu na světě! AMBIC sice také poputuje na oběžnou dráhu, ale namíří svůj objektiv směrem k planetě Zemi. Bude pořizovat její snímky.

Skrytou podobu vesmíru pomůže odhalit nová expozice exploratorium 3.0, s jejímž otevřením se počítá v polovině roku. Jejím základem budou vizualizace kosmického prostoru, temné hmoty i energie, kosmického záření i gravitačních vln, a půjde zase o hvězdnou podívanou. V březnu se mohou milovníci vědy těšit na Dny jihomoravské kosmonautiky a Dny elektronové mikroskopie, v červnu na Fulldome Festival Brno, což je největší festival pořadů pro digitální planetária na světě, a třeba v září na Festival vědy a techniky. Na letošním programu hvězdárny je toho ale mnohem více. Například romantické duše jistě potěší již tradiční koncerty Pražského filmového orchestru. Ten svůj pořad si najde každý, a to na webu hvězdárny.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Hvězdárna oslaví sedmdesátiny, pozve na nového nafukovacího obra i pořady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.