Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Led teprve vzniká a je tenký, varuje povodí Moravy před vstupem na zamrzlé hladiny

Lidé by neměli vstupovat na zamrzlé hladiny vodních nádrží, varuje Povodí Moravy. Podle odborníků, kteří situaci na vodních plochách monitorují, led teprve vzniká a zámrzy se pohybují maximálně v jednotkách centimetrů, a tak lidem nedoporučují na takový led vstupovat. V úterý informovala Městská policie Brno o tom, že ani hladina Brněnské přehrady zatím ke vstupu neláká.

Odborníci varují před vstupem na tenký led

Silné mrazy posledních dnů zapříčiňují postupné zamrzání hladin vodních nádrží. Led na nich však teprve vzniká a síla ledu je maximálně několik jednotek centrimetrů. Odborníci z Povodí Moravy tedy veřejnost varují před vstupem na takový led.

„V průběhu týdne má sice dále mrznout, ale upozorňujeme, že s ohledem na hydrologickou situaci budeme operativně provádět manipulace na vodních nádržích a vlivem kolísání hladiny může dojít k prolomení zdánlivě dostatečně silné ledové celiny i při menším zatížení,“ popsal v tiskové zprávě tiskový mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Když už se lidé rozhodnou na jakkoliv silný led vstoupit, musejí počítat s tím, že vstup na zamrzlé plochy vodních nádrží a rybníků je v každém případě pouze na vlastní nebezpečí.

„Dále upozorňujeme, že vodní nádrže Bojkovice, Boskovice, Fryšták, Hubenov, Karolinka, Koryčany, Landštejn, Mostiště, Nová Říše, Opatovice, Slušovice, Vír a Znojmo jsou vodárenské nádrže s vymezenými ochrannými pásmy, kde platí zákaz vstupu obecně. Zákaz vstupu platí také na střední nádrž novomlýnských nádrží,“ vyjmenoval Chmelař.

K bruslení nezve zatím ani Prýgl

Před vstupem na Brněnskou přehradu varovali městští strážníci. „Čerstvě jsem ověřoval, jak to vypadá se zamrzáním Brněnské přehrady. Její hladina ještě ani opticky neláká ke vstupu. Na mnoha místech není zamrzlá vůbec, jinde je pouze pozvolna tuhnoucí kašovitá hmota,“ uvedl ve zprávě pro novináře v úterý ráno mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Strážníci podle něj nebudou s největší pravděpodobností měřit tloušťku ledu ve středu ani ve čtvrtek, možná k tomu přistoupí v pátek.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky led, hladina, řeky, Brno

Led teprve vzniká a je tenký, varuje povodí Moravy před vstupem na zamrzlé hladiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.