Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kam s vánočním stromečkem? Do sběrného střediska odpadu nebo k černé popelnici

Vysloužilý vánoční stromek je nejlepší odnést do nejbližšího sběrného střediska odpadu. Menší stromky mohou lidé odložit k černým popelnicím, ale doporučuje se tak učinit večer před svozem nebo přímo v den svozu. V každém případě je nutné stromek odstrojit a nenechat na něm žádné ozdoby ani háčky. Stromky postavené k popelnicím budou „energeticky využity“,  ty odevzdané na sběrné středisko skončí v kompostárně.

Pro životní prostředí nejlepším způsobem, jak se zbavit vánočního stromku, je odnést ho na sběrné středisko. „Stromek následně poputuje do kompostárny a obohatí směs pro přípravu kvalitního kompostu,“ píše se na webu Spalovny a komunálních odpadů Brno.

Menší vánoční stromky mohou lidé odložit k černým popelnicím. „Lopaty lisovacího zařízení, které se skrývají  uvnitř svozového vozu, nejsou pro zpracování velkých, či tlustých kmenů uzpůsobeny. Proto moc prosíme občany, aby větší vánoční stromky, zejména ty s průměrem kmene nad pět centimetrů, rozřezali na přibližně metrové kusy. Ty pak bez zaváhání projdou útrobami popelářského vozu, aniž by poškodili jeho lisovací zařízení,“ popisují pracovníci společnosti SAKO. Stromek pak skončí s ostatním komunálním odpadem ve spalovně.

Vysloužilé vánoční stromečky nepatří do bioodpadu, k podzemním kontejnerům ani k nádobám na tříděný odpad. „Vozy, které svážejí tříděný odpad, míří do areálu třídicí linky, nikoliv k energetickému využití, takže popelářům by se při práci spíš pletly,“ vysvětluje SAKO na svém webu.

Vysloužilé symboly Vánoc by lidé rozhdoně neměli nenechat povalovat na chodníku, v parku a neměli by je nosit ani zpátky do lesa nebo je nechávat kdekoliv jinde v přírodě.

Tři základní pravidla jak s vánočním stromkem

1. Stromek zbavte všech ozdob.
2. Stromek odneste na sběrné středisko odpadu (skončí v kompostárně) nebo ve svozový den či těsně před ním položte rozřezaný vedle černé nádoby (skončí jako palivo).
3. Umělý stromek, nefunkční vánoční osvětlení, vybité baterie osvětlení odevzdejte na sběrné středisko odpadů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto městská část Brno-Černovice

Štítky Vánoce, stromeček, odpad, Brno

Kam s vánočním stromečkem? Do sběrného střediska odpadu nebo k černé popelnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.