Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Po dvě stě letech končí výrobce záclon a krajek Tylex Letovice. Na vině jsou i drahé energie

Téměř dvousetletá existence textilní výroby v Letovicích na Blanensku se na konci roku uzavře. Společnost Tylex, která je od poloviny listopadu v konkurzu, ukončí na návrh insolvenční správkyně činnost, zbylí zaměstnanci již dostali výpověď a v pátek dokončili poslední zakázky, vyplývá z dokumentů v insolvenčním rejstříku. Ani v posledních týdnech se neobjevil žádný zájemce, který by chtěl koupit podnik v chodu a ekonomické vyhlídky jsou nepříznivé, dluhy jsou 35 milionů korun.

I když se insolvenční správkyně snažila společně s managementem firmy o udržení provozu, generoval v posledních třech měsících pravidelně ztrátu okolo 1,5 milionu korun. Ceny energií, které se staly pro podnik po zdražení po začátku letošního roku osudné, byly pro příští rok nejisté. Insolvenční správkyně už také oznámila hromadné propouštění na Úřad práce ČR. V posledních měsících v továrně zbylo pouhých 50 zaměstnanců, což je jen zlomek z počtu, který ještě před lety letovický podnik zaměstnával.

Na přezkumném jednání, které se konalo u Krajského soudu v Brně před měsícem, také zazněla informace, že zájemci usilují pouze o odkup areálu a budov jako nemovitostí, ale nikdo neprojevil zájem provozovat výrobu. V Letovicích začala v roce 1832 a přesáhla daleko hranice regionu především díky tamější krajce. V posledních letech se v Letovicích vyráběly záclony, ubrusy, tyly, krajky či technické síťoviny. Za úpadkem stály nejen energie, ale dlouhodobě také levnější konkurence a technické zaostávání, řadu let končilo roční hospodaření ve ztrátě, výjimečně v zisku. Obchodní ředitel Martin Továrek dříve řekl, že by firma potřebovala významné investice do strojů i budov, které by učinily výrobu rentabilní.

Podle starosty Petra Novotného (Pro Letovice) je pád Tylexu pádem symbolu, avšak reálný dopad na zaměstnanost vzhledem k velikosti podniku mít nebude. Město loni v létě otevřelo expozici s názvem Příběh letovické krajky, která je v Muzeu města Letovic v historické budově Tylexu v Brněnské ulici. „Mrzí nás to a Tylex je v našem měřítku něco, co nás přesahuje a co formovalo Letovice strašně dlouho. Je to příběh sám o sobě. Pro nás je to špatně, ale v momentě, kdy není o podnik zájem, se s tím nedá nic dělat," řekl Novotný. Expozice tak bude za pár dnů připomínat minulost, nikoli živou historii.

Textilní průmysl byl v dřívějších dobách na území Česka velmi rozšířený a měl dobrý zvuk i za hranicemi, ale především po roce 1989 mnoho podniků skončilo. Příčinou bylo zřejmě technologické zaostávání i levný dovoz z Asie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Po dvě stě letech končí výrobce záclon a krajek Tylex Letovice. Na vině jsou i drahé energie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.