Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jižní Moravě je další babybox. Dostala ho nemocnice v Kyjově

Nemocnice v Kyjově přišla na konci roku s velkou novinkou. Na pravé straně u hlavního vjezdu do budovy namontovali nový babybox. Speciální schránka dá novou šanci na život anonymně odloženým dětem, o které se matky v obtížné životní situaci nemůžou starat. Bedýnka v jihomoravském městě se tak po otevření stala 87. pomocníkem svého druhu po celém Česku.

Pomocnou ruku podali rodičkám v nesnázích v kyjovské nemocnici. Na zeď zdravotnického zařízení instalovali nový babybox, do kterého můžou matky bezpečně odevzdat své novorozeně, aniž by se vystavovaly riziku trestního stíhání nebo odsouzení. Miminko si ze snadno viditelné a přístupné schránky převezmou odborníci, kteří ho vyšetří a postarají se o něj.  

„Zařízení jsou vybavena teplotním regulátorem, vzduchovým filtrem a signalizačním zařízením, které okamžitě upozorní personál nemocnice na přítomnost dítěte v boxu,“ vysvětlila funkci bedýnky mluvčí Nemocnice Kyjov Veronika Hollerová. Aktuálně se těchto pomocníků v Česku nachází 87, první schránka byla zprovozněná v roce 2005 v Praze. Od té doby zachránily 256 dětí.

V listopadu se letošním osmým odloženým děťátkem stal v Blansku malý Davídek. „Babybox přijal do své klimatizované a ventilované bedýnky děťátko zabalené v bleděmodré dece s bílou čepičkou na hlavičce. Dozvěděl jsem se, že je to chlapeček, na pohled zdravý s ošetřeným pupečníkem, vážící 2500 gramů,“ okomentoval zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess


Nový babybox se nachází u vstupu do kyjovské nemocnice. 

Kritika z OSN

Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů nechtěných dětí. Schránky bývají umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při loučení s dítětem někdo překvapí. Kritici babyboxů tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Obavy o jejich zrušení nedávno vyvolal výbor OSN, který doporučil ukončit provoz. Právě pro něj se snažilo ministerstvo zdravotnictví získat od ředitelů tuzemských nemocnic čísla o utajovaných porodech.

V blanenském babyboxu našli chlapečka. Dostal jméno David

Do babyboxu v Blansku někdo v pondělí odpoledne odložil malého chlapce. Děťátko zabalené v bleděmodré dece a s bílou čepičkou na hlavičce dostalo jméno David. Miminko na jižní Moravě se tak stalo letošním osmým dítětem umístěným do speciální...

O tom, že se záchranná zařízení rušit nebudou, ale Hesse ujistil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v osobním dopise. „Vzhledem k tomu, že se v poslední době objevilo v mediálním prostoru několik zpráv, které naznačovaly, že ministerstvo plánuje rušení babyboxů, rád bych tuto skutečnost uvedl na pravou míru a informoval, že nebudeme v žádném případě rušit babyboxy či podnikat jiné aktivity k uvedenému vedoucí,“ vysvětlil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Babybox.cz

Štítky babybox, nemocnice, Kyjov, děti, matky, novinka, otevření, záchrana, novorozeně, zdravotnictví, ministr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě je další babybox. Dostala ho nemocnice v Kyjově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.