Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnští strážníci k lidem do bytu často slaňují. Případů stále přibývá

Strážníci v Brně v posledních letech stále častěji využívají slaňování k tomu, aby se dostali do bytu k nemohoucím lidem. Spustit se na laně k oknu je mnohdy nejrychlejší a nejlevnější, neboť byty mají častěji než v minulosti bezpečnostní dveře. Ročně jde o 70 až 80 případů, před deseti lety to byla zhruba polovina.

Lezecká skupina funguje pod pořádkovou jednotkou městské policie, čítá zhruba desítku strážníků. „Jsou speciálně vycvičení k tomu, aby kromě běžných úkolů v ulicích dokázali i slanit z výšek. Využíváme je k tomu, že otvírají byty osob, které se ocitnou v nesnázích především ve vlastních domácnostech. Slaňují k nim po fasádách, dokážou se k nim dostat ze střechy, ale třeba i ze sousedních balkonů," popsal mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Zásahů, které zahrnují přímo slaňování, je okolo 70 až 80 ročně. „Proti dřívějším rokům sledujeme pozvolný nárůst. Je to dáno i tím, že se výrazně zvýšila dostupnost bezpečnostních dveří, které už v současné době mají běžně právě i ti nejohroženější, což jsou senioři, eventuálně handicapovaní lidé. Bezpečnostní dveře jsou skvělá věc z hlediska prevence kriminality, ale bohužel to není úplně ideální, pokud jde o záchranu člověka," uvedl.

Právě když je byt vybavený bezpečnostními dveřmi, volí strážníci cestu oknem. „Bývá to nejrychlejší cesta. A kromě toho také levnější, protože v krajním případě, když nějaká škoda vznikne, tak je to pouze vyříznutím otvoru ve skle diamantem. Nicméně ve většině případů se to obejde zcela beze škod, protože strážníci cvičí právě i otevírání oken," dodal.

Nejčastěji zasahují u starších lidí, kteří mají pohybové potíže. V létě může jít o dehydrataci a malátnosti z horka. Zasahují i u hůře pohyblivých lidí. „Nejčastěji nám volají sousedé lidí, kteří se ocitli v nesnázích. Často jsou to také rodinní příslušníci nebo nějací známí, kteří očekávali, že se jim starší člověk ozve a nestalo se tak. Případně jsou to pracovnice pečovatelské služby," dopnil.

Strážníci slaňování pravidelně nacvičují, slaňují například z továrních komínů či ze střech opuštěných budov. V tomto týdnu v Rudickém propadání na Blanensku procvičovali i spolupráci s kynologickými záchranáři, když slaňovali ze třicetimetrové skalní stěny.

Letos strážníci slaňovali například v polovině srpna k pětasedmdesátiletému muži, který v bytě upadl a nemohl vstát, na zemi ležel tři dny. Strážníky zavolal soused. Na začátku března slaňovali do bytu dvaašedesátiletého muže, který také ležel nemohoucí na podlaze tři dny. Strážníky volal jeho kolega z práce, který o něj měl starost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP Brno

Štítky Brno, MP Brno, strážníci, zásah

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A co kdyby si dotyční senioři pořídili SOS tlačítko za 250 Kč měsíčně a byli pod ochranou a v bezpečí? Asi je to pro ně moc peněz.

Středa, 8. listopadu 2023, 20:11Odpovědět

Luboš Pacik

To zdaleka nejsou jen senioři...

Středa, 8. listopadu 2023, 20:18Odpovědět

Luboš Pacik

V Brně to žije, není lepšího města...

Pondělí, 16. října 2023, 08:34Odpovědět

Brněnští strážníci k lidem do bytu často slaňují. Případů stále přibývá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.