Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přelomový verdikt. Rodina rodáka z Brna, který zemřel v Dachau, má zpět Schieleho obrazy

Dědicové rakouského zpěváka a brněnského rodáka Fritze Grünbauma, který zahynul v nacistickém koncentračním táboře Dachau v roce 1941, dostala zpět sedm obrazů Egona Schieleho. Občanskoprávní spor o díla expresionistického malíře vedla rodina s několika americkými muzei a galeriemi. Jde o vyvrcholení jednoho z nejdéle běžících případů restitucí z období holokaustu, píše list The New York Times (NYT). Ceremonii, na které byly obrazy dědicům vráceny, hostil ve středu newyorský státní zástupce Alvin Bragg.

„Tohle je v našem světě ohromně důležité. Udává to tón a precedens pro všechny budoucí případy," poznamenal jeden z Grünbaumových dědiců Timothy Reif s odkazem na jiné případy potomků obětí holokaustu, kteří usilují o majetkové restituce téměř 80 let po konci druhé světové války.

Kauza týkající se jiných děl z Grünbaumovy sbírky má kořeny už v roce 1998, kdy se tehdejší manhattanský státní zástupce Robert Morgenthau neúspěšně pokusil u soudu domoci nařízení, aby Muzeum moderního umění v New Yorku (MMoA) nemuselo vracet zpět do Rakouska dvojici zapůjčených Schieleho děl. Incident tehdy přerostl v diplomatický spor, do kterého se zapojila i ministerstva zahraničí.

Okresní zastupitelství na Manhattanu se do případu zapojilo opět v roce 2018, kdy newyorský soud v občanskoprávním řízení rozhodl, že Grünbaum se za války nikdy své umělecké sbírky dobrovolně nevzdal ani ji neprodal, a náleží tak jeho právoplatným dědicům. Vyšetřovatelé v roce 2018 zjistili, že dotyčných sedm děl prošlo rukama manhattanského překupníka; některá skončila v rukou soukromých sběratelů, některá v muzeích a galeriích napříč Spojenými státy.

Grünbaum, syn židovského obchodníka s uměním, vystudoval práva, ale v roce 1906 začal vystupovat v kabaretech ve Vídni. V době nástupu Adolfa Hitlera k moci byl známým umělcem ve Vídni a Berlíně a ve své tvorbě byl kritický k nacistům. Jednou ze setmělého jeviště zavtipkoval: „Nic nevidím, nic nevidím, musel jsem narazit na nacionálně socialistickou kulturu". Svoji uměleckou sbírku začal Grünbaum shromažďovat ve 20. letech minulého století.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky New York, Soud, Brno, Proces, Historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Rada

Stejně tu sbírku vytvořil z nakradených peněz, jak je u těchto obvyklé…

Sobota, 23. září 2023, 07:27Odpovědět

Libor Burian

Řekněme našetřených.Původu bychom se asi nedohlédli.Což u nás neplatí,tady je původ v devadesátých letech viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky Pánové nahoře, Zdálky z blízka, FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno (za Tošovského), na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní), na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/ a další viz ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.Tohle je ukázka jak se soudruzi soukmenovci kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli okrádají navzájem.

Neděle, 24. září 2023, 08:55Odpovědět

Přelomový verdikt. Rodina rodáka z Brna, který zemřel v Dachau, má zpět Schieleho obrazy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.