Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ukápla slzička, ale zvítězil rozum, říká nyní Švancara o zbourání Lužánek

Vlna emocí cloumá aktuálně fotbalistou a populárním televizním glosátorem Petrem Švancarou. Brněnský patriot stejně jako mnozí fandové Zbrojovky stále věřil, že Zbrojovka se jednou vrátí na legendární stadion za Lužánkami. Jenže město rozhodlo, že sportoviště půjde kvůli špatnému stavu co nejdříve k zemi. Sportovec se nejdříve proti záměru bouřil, nyní ale otočil, jelikož radnice slíbila fotbalistům nový stánek na výstavišti.

Do barokního sálu Nové radnice přišel Švancara v předstihu, vzal fleka vedle sportovního ředitele ředitele fotbalové Zbrojovky Zdeňka Psotky a trpělivě vyhlížel příchod brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS), která tradičně s lehkým zpožděním spadající do kategorie akademické čtvrthodinky odstartovala středeční briefing. Nezvykle početnou delegaci příchozích, mezi nimiž nechyběli čelní představitelé rady, novináři nebo zástupci sportovních oddílů, přilákal klíčový bod jednání. Tím byla budoucnost fotbalového stadionu v Brně. 

„Máme dluh vůči sportovní infrastruktuře,“ zahájila projev primátorka, která následně představila nápad, že vyroste stadion pro kopanou na brněnském výstavišti na místě současného chátrajícího velodromu. 

Brno definitivně pohřbilo Lužánky. Nový fotbalový stadion slibuje na výstavišti

Je jasno, profesionální fotbal se za Lužánky nikdy nevrátí. Takový verdikt vyneslo vedení Brna, které rozhodlo, že nový domov Zbrojovky vyroste v areálu výstaviště na místě stávajícího velodromu. Osiřelý betonový kolos chce magistrát co nejdříve...

„Zapomenutá“ rozlučka

Na primátorku následně navázali další političtí řečníci, kteří záměr projektu, jenž je zatím v plenkách, po novinářských dotazech dále obhajovali a konkretizovali. Švancara velmi bedlivě poslouchal a čekal, až dostane slovo. K tomu se nakonec dostal ve chvíli, když skočil do výkladu odborníka z brněnského Vysokého učení technického (VUT) Pavla Schmida. Expert konstatoval, že bývalý domov Zbrojovky za Lužánky je na okamžité zbourání a že se tam přes dvacet let nekonaly žádné velké akce. 

„Ne, že bych se chtěl tady chválit, ale zapomněl jste na moji rozlučku,“ pohotově zareagoval fotbalista připomínkou, jíž na chvíli rozhodil připravený výklad akademika. Právě na památnou událost v roce 2015 dorazilo přes 35 tisíc lidí a znovu vzkřísila naději na návrat Zbrojovky na legendární stánek, kde se mimo jiné konaly také koncerty nebo hudební festival. Minulé vedení Brna pak do po rozlučce připravilo obsáhlý projekt na přestavbu stadion. Z nápadu ale sešlo i kvůli majetkoprávním sporům s podnikatelem Liborem Procházkou a současné vedení už návrh ze šuplíku nechtělo vytahovat.

Brněnští politici si udobřili fotbalistu Švancaru. Odvrátili žalobu a budou s ním mluvit o Lužánkách

Brněnští politici hasí spor o budoucnosti fotbalového stadionu za Lužánkami, kde mělo vyrůst centrum mládeže, za nímž stojí fotbalista Petr Švancara. Vedení Brna v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) si někdejšího sportovce pozvalo na...

Slzičky, rozum a peníze

Švancara dostal prostor teprve ke konci tiskovky, když na něj zamířil dotaz Drbny. Týkal se toho, jak se mu poslouchá, že se má zbrojovácký stánek srovnat se zemí. Za stadion totiž do poslední chvíle bojoval a dokonce kvůli záměru hrozil městu žalobou. Magistrát totiž začátkem roku smetl ze stolu jeho ideu na vybudování tréninkového centra v areálu. Navíc v době, kdy se zrovna bavič nacházel na pustém ostrově ve známé reality show. Nakonec ale radnice spor zažehnala osobní schůzkou s fotbalistou.

„Děkuji paní Vaňkové, že mě tehdy pozvala na radnici a vše jsme si vyříkali. Všem vám tady hrozně fandím, protože Zbrojovka nový stadion potřebuje a nejen fotbalová veřejnost nám ho přeje. Konečně se o fotbalovém stadionu v Brně bavíme,“ komentoval osobitě „Švanci“ a pokračoval. 

„Je mi z bourání samozřejmě hodně smutno. Slzička mi přitom ukápla. Na druhou stranu musí v tuto chvíli zvítězit rozum nad srdcem. To chce za Lužánky, zatímco rozum je pro výstaviště. Jde pro nás o schůdný návrh. Dokonce i zbrojovácké legendy jsou pro,“ popsal hráč, jenž věří, že se stejně jako mnozí fandové jednou dočkají vytoužené stavby, na kterou bude radnice muset opět hledat peníze v rozpočtu.

„Chápu vás, že se ptáte, kolik co bude stát a podobně. Je to vaše práce. Já si ale také, když si něco kupuji, občas půjčím,“ zareagoval bývalý útočník Opavy, Slovácka nebo pražské Slavie na novinářskou dotazy redaktora ČT, jenž se ptal, zda se město podobnými velkými projekty sportovními stavbami v čele s hokejovou arénou neřítí do stále větší dluhové pasti. 

Zastupitelé se v Brně nechtěli bavit o stadionu za Lužánkami. Bod na program nezařadili

Brněnské zastupitelstvo se dnes nebude bavit o vybudování sportovního centra na stadionu za Lužánkami, které si přáli lidé v participativním rozpočtu. Z nápadu sešlo kvůli špatné statice objektu. Opozice si přála, aby zastupitelé záležitost znovu...

Patří fotbal za Lužánky?

Celkem hlasovalo3982 čtenářů

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Roman Kantor

Štítky Brno, Lužánky, Švancara, Stadion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukápla slzička, ale zvítězil rozum, říká nyní Švancara o zbourání Lužánek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.