Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno definitivně pohřbilo Lužánky. Nový fotbalový stadion slibuje na výstavišti

Je jasno, profesionální fotbal se za Lužánky nikdy nevrátí. Takový verdikt vyneslo vedení Brna, které rozhodlo, že nový domov Zbrojovky vyroste v areálu výstaviště na místě stávajícího velodromu. Osiřelý betonový kolos chce magistrát co nejdříve srovnat se zemí a zároveň také přislíbil cyklistům nové sportoviště u lužáneckého plavečáku.

Po více než dvaceti letech je zřejmé, že fotbalisté brněnské Zbrojovky si už nezahrají v oblíbené lokalitě, kde získali jediný titul a kam chodilo na zápasy až padesát tisíc diváků. Město vyneslo rozsudek, že prostranství v Drobného ulici už nesplňuje potřebné nároky na výstavbu moderního sportoviště a je potřeba ho kvůli mizernému technickému stavu rychle zbourat.  

Novým domácím stánkem brněnské kopané se má stát areál veletrhů, kde už nyní roste multifunkční hala. Právě výstavba arény přinese potřebnou infrastrukturu, jako jsou parkovací místa či dopravní napojení. Plus je také fakt, že město jakožto jediný akcionář Veletrhů Brno nemusí řešit potíže s pozemky. 

Architekti si zasoutěží a projekt v koši

Kdy ale k očekávanému kopnutí do země dojde, je zatím ve hvězdách. Podle brněnského radního pro oblast dopravy Petra Kratochvíle (ODS) je projekt na samém začátku. Veškeré potřebné podklady jako úřední razítka, studie či povolovací procesy ještě nikdo neřešil. Není ani jasné, jakou kapacitu stadion má mít. Prvotní návrh politiků mluví zhruba o dvaceti tisících míst. 

Počítáme s vypsaní architektonické soutěže ve spolupráci s Kanceláři architekta města Brna,“ řekl Drbně Petr Bořecký (ANO), radní pro oblast územního plánování s tím, že stejný postup zvolí radnice i v případě plánovaní cyklistického velodromu, který musí stát dříve, než začne stavba fotbalového stadionu. Kolaři totiž nemají v případě zbourání zázemí.

S cyklistickým oválem se počítá vedle lužáneckého bazénu, kam chce magistrát vměstnat i atletickou halu. Zároveň Bořecký připustil, že do koše kvůli protipovodňovým opatřením na řece Svratce půjde architektonický projekt velodromu v Hněvkovského ulici. Tam přitom už sportovci měli dávno závodit. Stavba absolvovala mnohá povolovací procesy a ještě v roce 2019 hlásil tehdejší primátor Petr Vokřál (ANO), že dílo je na spadnutí a má být do roku 2021 hotové.

Brněnští politici si udobřili fotbalistu Švancaru. Odvrátili žalobu a budou s ním mluvit o Lužánkách

Brněnští politici hasí spor o budoucnosti fotbalového stadionu za Lužánkami, kde mělo vyrůst centrum mládeže, za nímž stojí fotbalista Petr Švancara. Vedení Brna v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) si někdejšího sportovce pozvalo na...

Lužánky jsou mrtvé  

Pasé je nyní už také stadion za Lužánkami, kde měli desítky let domov hráči Zbrojovky. Objekt navíc půjde v nejbližší době k zemi. Experti z Vysokého učení technického řekli, že nyní hraje Brno o čas. Město pak chce vědět do půli října, kdy začne s bouracími pracemi a také komu je přidělí.

„Vzhledem k závažným nálezům jsou případné úvahy o sanaci, dodatečném statickém zajištění a revitalizaci finančně neefektivní. A nejen to, stávající stadion je třeba odstranit a času nemáme mnoho. Objekt v jistých částech ohrožuje zdraví a životy lidí," sdělil Pavel Schmid z VUT. 

Na otázku, co bude na místě někdejšího slavného sportovního chrámu, zatím zástupci Brna neznají odpověď a chystají se záležitost řešit v následujících měsících. 

Osud stadionu za Lužánkami? Tréninkové centrum, demolice i politická hra, myslí si v Brně

V moravské metropoli se smráká nad fotbalovým stadionem za Lužánkami. Chátrající sportoviště má podle odborného posudku narušenou statiku, a proto má jít k zemi. Padá tím možnost na vybudování tréninkového centra, o které usiloval fotbalista Petr...

Patří fotbal za Lužánky?

Celkem hlasovalo3982 čtenářů

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Brno

Štítky Brno, Lužánky, Zbrojovka, Stadion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

"fotbalový stadion SLIBUJE..." :-DDD
ano, SLIBEM NEZARMOUTÍ! :-DDD

Čtvrtek, 21. září 2023, 12:46Odpovědět

Brno definitivně pohřbilo Lužánky. Nový fotbalový stadion slibuje na výstavišti  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.