Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Osud stadionu za Lužánkami? Tréninkové centrum, demolice i politická hra, myslí si v Brně

V moravské metropoli se smráká nad fotbalovým stadionem za Lužánkami. Chátrající sportoviště má podle odborného posudku narušenou statiku, a proto má jít k zemi. Padá tím možnost na vybudování tréninkového centra, o které usiloval fotbalista Petr Švancara. Na otázku, zda má město přistoupit k demolici, nebo zvolit jiný postup, jsme se zeptali zastupitelů Brna v pravidelné rubrice Drbny Politická Korida.

V Brně zakázali radním vstup na stadion. Lužánky developerům nedáme, burcuje fotbalista Švancara

Po dvaceti letech klidu se v moravské metropoli schyluje k ostré bitvě o stadion za Lužánkami. K mobilizaci sportovních fandů zavelel fotbalista Petr Švancara, kterého pobouřily plány města na chystanou demolici sportoviště a slibuje radním...

Otázka adresovaná městským zastupitelům zněla následovně: Je nutné podle vašeho názoru přistoupit k demolici sportoviště, nebo se má město snažit hledat jiné řešení? 

(Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení)


Leoš Prokeš (SPD)

Demolice je bohužel nevyhnutelná a tuto skutečnost potvrzuje nejen stavebně technický průzkum z roku 2008. Minulý rok vyhrál v PaRO projekt tréninkového centra ,,Dejme Lužánkám Švanci“. Součástí pravidel bylo i posouzení proveditelnosti projektu, proto si nechala městská společnost Starez – Sport znovu posoudit stav stadionu. Nové posouzení potvrdilo výsledek z roku 2008. Projekt PaRo tedy měl být vyhodnocen jako neproveditelný. On ale místo toho zvítězil!

Možná v tom hrál roli probíhající soudní spor s Liborem Procházkou, kvůli určení vlastnictví komunikací na pozemcích v lokalitě za Lužánkami nebo šlo pouze o to neztratit voliče těsně před blížícími se komunálními volbami (2022). Vím však, že čím dříve se rozhodne o demolici, tak tím rychleji můžeme začít diskutovat o výstavbě nového stadionu, který si jistě Brno zaslouží.

Celá kauza kolem stadionu je a byla výhradně politická hra, kde si jako rukojmí vzalo ex-vedení Brna podporovatele a fanoušky fotbalu za Lužánkami.


Markéta Vaňková (ODS+TOP 09) 

Rozvoj lokality fotbalového stadionu za Lužánkami byl dlouhodobě blokován soudními spory o vlastnictví okolních účelových komunikací. Teprve koncem loňského roku bylo pravomocně rozhodnuto, že tyto plochy patří městu, což umožňuje, stále však ještě omezeně, další kroky.

Nyní jsme ve fázi, že shromažďujeme aktuální podklady ke stavu samotného areálu stadionu, zjišťujeme stanoviska právníků k dalšímu postupu a budeme se také zabývat celou širší lokalitou včetně ulic Sportovní a Drobného. Nevylučuji, že bude nutné zadat nějaké další posudky či studie. Chci se také setkat se všemi klíčovými aktéry, kteří se angažovali v záchraně a oživení stadionu. Teprve až toto vše proběhne, může vedení města kvalifikovaně rozhodnout, jaké bude nejlepší a dlouhodobě nejefektivnější řešení.

Připomínám, že Brno do sportovní infrastruktury masivně investuje. Staví se nový bazén za Lužánkami, opravujeme stadion na Srbské, hledáme zhotovitele třetí haly pro míčové sporty Vodova a sportovně-rekreačního areálu v Pisárkách u Anthroposu.


Tomáš Koláčný (Piráti)

Brňáci v participativním rozpočtu svými 3408 hlasy vybrali projekt „Dejme za Lužánkami Š(v)ANCI mladým“, který investiční odbor magistrátu označil za proveditelný i přes špatný technický stav tribuny, o kterém se ví nejméně od roku 2015. Ptáte se proč? Navržené tréninkové centrum mládeže je totiž situováno pouze na centrální herní plochu stadionu, kterou uzavřená západní tribuna nijak neohrožuje, což ostatně dokazují akce pro tisíce lidí, které se na stadionu každoročně pořádají (například festival Pop Messe).

Dle vyjádření statika tribuna představuje teoretické riziko pouze pro parkoviště před stadionem, které nijak zabezpečeno není a denně zde parkují desítky aut. Jediným teoretickým rizikem zamýšleného projektu by dle statika mohla být tabule časomíry, která je v blízkosti plánovaného vstupu do tréninkového centra a bylo by dobré ji při realizaci strhnout.

Výroky o nutnosti okamžité demolice celého stadionu vnímám pouze jako politickou snahu přihrát lukrativní pozemky developerům.


Filip Chvátal (KDU-ČSL+STAN) 

Stojím si za tím, že bychom se měli vydat cestou výstavby sportoviště pro mládež Za Lužánkami. Sport tu prostě patří. Proto budu usilovat o to, abychom mohli pokračovat v projektu pana Švancary z participativního rozpočtu.

Abych to vysvětlil, v minulosti si projekt vzal na starosti Odbor sportu, protože se předpokládalo stavební rozšíření a tím pádem i navýšení financí. Podle nového průzkumu statiků, a hlavně kvůli běžícímu územnímu řízení na nový stadion se zjistilo, že na nový komplex nelze získat stavební povolení. To ale neznamená, že se projekt obnovy hřiště nemůže uskutečnit v původní menší podobě.

Otázka, jak naložit s celým územím, bude trvat ještě dlouho, o demolici ale nerozhodujeme. Teď ale máme možnost sportoviště vybudovat. Můžeme vysadit trávník, zavlažovat ho a postavit brankové sítě. Brňané chtějí, aby projekt pokračoval a já stojím za všemi, kteří pro něj hlasovali. Je důležité, aby město Brno bylo transparentní a hledalo snahu tréninkové centrum realizovat.


 Marek Viskot (ČSSD)

Jako dlouholetý aktivní fotbalista a velký fanoušek fotbalu vnímám toto téma velmi intenzivně. Otázku případné demolice musí v první řadě zodpovědět statik. Něco úplně jiného je potom otázka umístění nového důstojného stadionu adekvátnímu fotbalovému městu, jakým Brno bezesporu je.

Domnívám se, že by město mělo v co nejkratší době přijít s jasnou představou ohledně možných lokalit, vyhodnotit a veřejnosti srozumitelně představit výhody a nevýhody jednotlivých variant řešení a teprve potom činit další kroky.


Zástupci ANO a Zelení+Žít Brno nedodali odpovědi do termínu uzávěrky nebo nevyužili možnost se k tématu se vyjádřit. Koalici Brna tvoří ODS+TOP 09, ANO, KDU-ČSL+STAN a ČSSD (pozn. redakce).

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, Lužánky, Stadion, Politická Korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osud stadionu za Lužánkami? Tréninkové centrum, demolice i politická hra, myslí si v Brně  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.