Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnští politici si udobřili fotbalistu Švancaru. Odvrátili žalobu a budou s ním mluvit o Lužánkách

Brněnští politici hasí spor o budoucnosti fotbalového stadionu za Lužánkami, kde mělo vyrůst centrum mládeže, za nímž stojí fotbalista Petr Švancara. Vedení Brna v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) si někdejšího sportovce pozvalo na radnici a uzavřelo s ním dohodu. Švancara přitom ještě nedávno hrozil magistrátu žalobou a odmítal se s představili radnice bavit.

KOMENTÁŘ: Brno bouráním Lužánek jen nahlas řeklo pravdu. O nový stadion nestojí a není se čemu divit

Povyk vyvolali brněnští politici po posledním zastupitelstvu, v němž čelní představitelé nahlas připustili, že přes dvacet let chátrající stadion za Lužánkami musí jít kvůli narušené statice k zemi. Záměr demolice stopil naděje na vybudování...

Celý spor ohledně chátrajícího sportoviště v Drobného ulici vypukl začátkem jara. Městští radní prohlásili, že stadion je v mizerném technickém stavu, a proto není možné Švancarův projekt na tréninkové centrum uskutečnit. Navíc se stále více z politických kuloárů ozývaly hlasy, že je nutné přistoupit k demolici stavby, po níž se s obnovením fotbalových zápasů v lokalitě nepočítá. Konflikt se vyostřil ještě více, když se z reality show, konané na pustém ostrově, vrátil zpět domů fotbalista Petr Švancara. Ten v roce 2015 oživil hřiště velkolepou rozlučku a patří mezi největší bojovníky za návrat Zbrojovky „domů“.

Bývalého hráče Žižkova, Opavy či Zbrojovky naštvalo, že mu radní zrušili projekt, k jehož uskuteční se přitom v participativním rozpočtu zavázali. Magistrátu hrozil žalobou a navíc zmobilizoval naštvané fanoušky. Po schůzce s politiky se ale zdá, že vedení moravské metropole se podařilo "Švanciho" uklidnit. Radnice například slíbila vypracování nového statického posudku.

„Posudek má být hotov do tří měsíců a vyplyne z něj mimo jiné i to, jestli, za jakých omezení či s jakými nutnými úpravami je možné stadion dočasně využívat. Pokud by to bylo možné, budeme s Petrem Švancarou jednat o tom, že by si stadion pronajal a postaral se o jeho využití stejně jako v minulých letech,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

V Brně zakázali radním vstup na stadion. Lužánky developerům nedáme, burcuje fotbalista Švancara

Po dvaceti letech klidu se v moravské metropoli schyluje k ostré bitvě o stadion za Lužánkami. K mobilizaci sportovních fandů zavelel fotbalista Petr Švancara, kterého pobouřily plány města na chystanou demolici sportoviště a slibuje radním...

Dostanete hřiště

Další tématem schůzky, jíž se přitom populární glosátor ještě nedávno bránil, bylo vybudování vybudování nových fotbalových hřišť. Radnice slíbila, že zatlačí na městskou společnost Starez sport, aby uspíšila přípravy rozšíření rozšíření fotbalového centra v Brněnských Ivanovicích. Počítá se stavbou dvou nových ploch na kopanou. Navíc úplně nepotopí Švancarův projekt pro mládež.

„Peníze určené pro původní projekt z participativního rozpočtu Dáme na vás zůstanou určeny pro stadion za Lužánkami nebo pro jiné fotbalové aktivity. Nyní musíme najít shodu s navrhovatelem tak, aby mohly tréninky mládeže začít co nejdříve. A pokud to nepůjde zde, tak na jiném místě,“ uvedl radní pro participaci Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Zastupitelé se v Brně nechtěli bavit o stadionu za Lužánkami. Bod na program nezařadili

Brněnské zastupitelstvo se dnes nebude bavit o vybudování sportovního centra na stadionu za Lužánkami, které si přáli lidé v participativním rozpočtu. Z nápadu sešlo kvůli špatné statice objektu. Opozice si přála, aby zastupitelé záležitost znovu...

Napětí opadává 

Samotný Švancara se vyjádřil prostřednictvím tiskového prohlášení magistrátu. Uvedl, že je rád za pozvánku na radnici. „Obavy města Brna o bezpečnost návštěvníků fotbalového stadionu za Lužánkami chápu. Vítám, že se jeho vedení rozhodlo nynější stav urychleně řešit a hledat způsob, jak prostor i nadále využívat,“ vyjádřil se Petr Švancara.

Že celý spor už vyhasíná bylo zřejmé i při úterním jednání zastupitelstva, kam se původně chystaly desítky příznivců za zachování stadionu. Jenže nakonec na radnici přišla jen hrstka podporovatelů, kteří se ani neodhodlali k tomu, aby veřejně na mikrofon dali najevo nespokojenost. Jejich aktivita se omezila na pouhá prohlášení na sociálních sítí.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Drbny, Aneta Šamšulová

Štítky Brno, Lužánky, Investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští politici si udobřili fotbalistu Švancaru. Odvrátili žalobu a budou s ním mluvit o Lužánkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.