Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Brno bouráním Lužánek jen nahlas řeklo pravdu. O nový stadion nestojí a není se čemu divit

Povyk vyvolali brněnští politici po posledním zastupitelstvu, v němž čelní představitelé nahlas připustili, že přes dvacet let chátrající stadion za Lužánkami musí jít kvůli narušené statice k zemi. Záměr demolice stopil naděje na vybudování projektu z participativního na mládežnické centrum, o což usiloval bývalý hráč Zbrojovky Petr Švancara.

Udržovat zchátralé skanzeny projekty z participativního rozpočtu, jaký navrhl Švancara, je na první pohled záslužné. Z hlediska městského hospodaření ale krajně neefektivní. Pumpováním peněz do nemovistosti, již stejně nejde opravit, ve výsledku jen oddaluje klíčový verdikt, který pro vedoucí politickou garnituru není vůbec příjemný. Rozhodnout, co na lukrativních parcelách bude, je vzhledem k historii místa palčivou otázkou. Zvláště pak prohlásit, že do výstavby nového a finančně nákladného fotbalového chrámu se ani po zbourání betonového kolosu nikdo nepožene.

Názory čelních představitelů v čele s primátorkou, kteří se obávají možného dopravního zatížení lokality či zahlcení městského parku, přiživují spekulace o budoucí developerské výstavbě a dávají stavbě mizivou šanci na uskutečnění. Přitom po desetiletí bylo v Lužánkách zvykem, že lidé chodili na nejvyšší fotbalovou i hokejovou soutěž. Při vhodně zvolené dopravní infrastruktuře klidně nemusí stadion plnit pouze sportovní funkci, ale být víceúčelovým objektem i se supermarketem či fastfoodem, které nemají problém se uživit. Podobných příkladů zdárného propojení sportu s komerčními službami se dá najít zvláště v zahraničí několik.

Nový stánek by bezesporu polil živou vodou i brněnskou Zbrojovku, která i kvůli neatraktivnímu zázemí královopolského stadionu marně vzpomíná na desetitisícové návštěvy z devadesátek. Jenže celek si o potřebnou podporu veřejnosti ani finanční injekci daňových poplatníků či soukromých investorů nutnou k uskutečnění velkého díla výkony neříká. I když má právo být po letech politických slibů zahořklý.  

Po letech chátrání Brno zjistilo, že fotbalový stadion za Lužánkami nezachrání. Chystá demolici

Nad brněnským stadionem za Lužánkami se stahují mračna. Radnice plánuje, že desítky let chátrající sportoviště půjde k zemi. Argumentuje posudkem statika. Záměr ale zvedl ze židle fotbalové fanoušky i opoziční politiky, kteří se obávají úplného...

Klub majitele Václava Bartoňka pendluje v posledních letech pravidelně mezi první a druhou ligou a ambice celku se omezují na přežití mezi elitou. Kritikům nového stadionu navíc Zbrojovka poskytla další munici naposledy minulý týden při čtvrtfinálovém souboji v Českých Budějovicích. Kouč Dostálek nasadil ke střetnutí náhradníky a mužstvo prohrálo 1:2. Výkon nadzvedl fandy, protože Brňané dobrovolně zahodili šanci bojovat po dvaceti letech o účast v evropských pohárech i na sebe v době chystaného bourání Lužánek přitáhnout pozornost. Díky triumfu v poháru si zápasy v Evropě zahrál třeba Jablonec, Slovácko i Zlín, který jako jeden z mála prvoligových celků může směle Brnu konkurovat bídným stadionem.

Není se pak čemu divit, že blíže i za cenu astronomických výdajů má k novému domovu hokejová Kometa. Klub získal v posledních letech dva tituly, nemá ani při hubeném období problém dostat fanoušky na tribuny a těší se politické podpoře. Majitel Komety Libor Zábranský, jemuž málokdo upře zásluhy za to, že rozložené organizaci vrátil po letech ztracený lesk, kope za halu i na magistrátu. V barvách vládnoucí ODS pronikl do zastupitelstva i představenstva městské společnosti Starez, čímž si v největším moravském městě upevňuje vliv.

Celá situace ohledně nového fotbalového stadionu se tak stává začarovaným kruhem a v plném světle ukazuje dlouhodobou neakceschopnost druhého největšího města v oblasti budování sportovní infrastruktury. Koneckonců dokládá to i fakt, že má Brno nejstarší územní plán ze všech měst v Česku. Se závistí i smutkem tak můžou příznivci sportu sledovat, jak letos vyrostlo důstojné zázemí fotbalistům Hradce Králové nebo Pardubicím. Kochat se můžou alespoň početnými vizualizacemi sportovišť, jichž vlastní Brno požehnaně. Bohužel se ale blíží realitě stejně jako Zbrojovka titulu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky Brno, Lužánky, Výstavba, Komentář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Adámek

Jsem z Prahy, ale určitě chci vidět v Brně důstojný fotbalový stadion, který se už tak dlouho slibuje. NEsouhlasím s tím, jak tady někdo píše, že jde jen o x tisíc popíjejicích diváků. Jde hlavně o zachování historie, kterou brněnský fotbal určitě má!

Pátek, 10. března 2023, 12:50Odpovědět

Jan Novák

Takové stadiony jsou jen místa pro x-tisíc sedících a popíjejících diváků, často následně demolujících okolí, a pár hráčů, kteří běhají po ploše nebo jezdí po ledu. Lepší by bylo dát peníze pro sportování dětí a obyčejných lidí, aby nebyli tlustí a byli zdravější...

Pátek, 10. března 2023, 11:03Odpovědět

Marie Glanczová

radní v Brně v čele s Vaňkovou umí jen kácet stromy, bourat památky, stadion a hlavně slibovat a slibovat, krást peníze do vlastní kapsy...

Pátek, 10. března 2023, 09:16Odpovědět

KOMENTÁŘ: Brno bouráním Lužánek jen nahlas řeklo pravdu. O nový stadion nestojí a není se čemu divit  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.