Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po letech chátrání Brno zjistilo, že fotbalový stadion za Lužánkami nezachrání. Chystá demolici

Nad brněnským stadionem za Lužánkami se stahují mračna. Radnice plánuje, že desítky let chátrající sportoviště půjde k zemi. Argumentuje posudkem statika. Záměr ale zvedl ze židle fotbalové fanoušky i opoziční politiky, kteří se obávají úplného zániku sportu v lokalitě a budoucí developorské výstavby.

Někdejší chrám fotbalistů Zbrojovky je dlouhodobě v mizerném technickém stavu. Poslední zápas se na známém stadionu odehrál v roce 2001. Od té doby se veškeré ligové zápasy přesunuly do ulice Srbská. Po více než dvaceti letech chátrání, kdy objekt výjimkou úsilí dobrovolníků nikdo nepodnikl žádné stavební zásahy, se zdá, že stavba má zpečetěný osud.

Přitom donedávna se předpokládalo, že místo poslouží jako zázemí pro mladé sportovce. Jenže záměr bývalého hráče Brna Petra Švancary, jenž získal podporu v městském participativním rozpočtu, se neuskuteční. „Stadionu hrozí zřícení, z toho důvodu ani orgány státní správy nedovolí uvnitř dělat jakýkoliv projekt a stadion budeme muset kvůli tomuto posudku zbourat. S lokalitou se snažíme pracovat koncepčně a budeme zpracovávat studii, co s danou lokalitou,“ vyjádřil se brněnský radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09).

V bídném stavu je celá budova stadionu. Foto: Michal Šťastný

Výmluvy, hlásí opozice

Tvrzení šéfa brněnského sportu rozčílilo opoziční politiky. S nejtrvdší kritikou přispěchali Piráti. Naráží zejména na to, že radní o demolici mluví až ve chvíli, kdy je jasné, že okolní pozemky patří městu. Přilehlé komunikace přiřkl na podzim soud po vleklém sporu magistrátu. 

„I přesto, že Brno pravomocně vyhrálo soudní spor s podnikatelem Liborem Procházkou, čímž došlo k odblokování celé lokality, jsem se dozvěděl, že vedení města nejenže neplánuje realizovat projekt od Petra Švancary, ale dokonce je rozhodnuté, že stadion bez náhrady zdemoluje. Postoj členů Rady města Brna mě doslova šokoval,“ neskrýval rozhořčení opoziční zastupitel Tomáš Koláčný (Piráti).

Ještě příkřeji než Koláčný reagoval aktivista a politik Matěj Hollan (Žít Brno). Ten působil ve vedení města v době, kdy sportovní stánek oživila Švancarova rozlučka s kariérou. Akce tehdy přitáhla do ochozů pětatřicet tisíc diváků. Bývalý náměstek primátora se domnívá, že radnice žádný posudek statika v rukou nemá a jen si umetá cestu k přeměně území. 

Kromě toho, že za prodej lokality nějakému developerovi, dostane město dost peněz, tak ještě před tím přijdou na řadu oblíbené bourací práce, které stojí libovolné peníze a nelze to vlastně nijak kontrolovat. Takové dvojí financování se pochopitelně hodí,“ čertil se Hollan.

Nový fotbalový stadion za Lužánkami? Zastupitelé Brna dávají stavbě mizivou šanci

Brnu se po vyhraném soudním sporu ohledně pozemků v lokalitě za Lužánkami otevřela cesta k přeměně území, včetně stavby nového fotbalového stadionu, který v posledních letech vždy patřil mezi hlavní předvolební priority politiků. Nyní se ale...

Posudek máme, reaguje město

Legendární stánek Zbrojovky má aktuálně ve správě městská společnost Starez-Sport. Firma tvrdí, že posudek statika má k dispozici od června minulého roku. Z podkladu vyplývá jasný závěr. 

Stadion je ve velmi špatném, na mnoha místech i havarijním stavu, který se postupem času zhoršuje. Vzhledem k velkému množství velice závažných poruch by bylo vhodné provést nové, dokonalejší uzavření bez jakéhokoliv přístupu nepovolaných osob a zahájit kroky nutné k demolici stavby. Okamžitě je nutné odstranit stožáry veřejného osvětlení z východní strany ochozů pro diváky, kde hrozí jejich bezprostřední pád,“ řekla mluvčí Starezu Michaela Dittrichová

Proč se někdo diví?

Se slovy Koláčného i Hollana nesouhlasí druhý nejvyšší politik Brna René Černý (ANO). Podle něj není možné Švancarův ani jiný projekt na stadionu uskutečnit. Důvodem je fakt, že k úpravám musí dát razítko stavební úřad. „Město nechalo stadion desítky let chátrat a došlo to do takového stavu. Stavební úřad nám nevydá stavební povolení, když je narušená statika. To je prostě fakt. Přeci nemůžeme riskovat, že na někoho něco spadne. My si musíme především říct, jak dál budeme pokračovat s lokalitou,“ uvedl Černý. 

Podobnou pozici zastává rovněž Černého kolega z rady Jiří Oliva (ČSSD), podle nějž se jedná o bouři ve sklenici vody. Tvrdí, že rozhodnutí o demolici je na stavebním úřadě několik let a teprve vyhraný soudní spor dává městu prostor pro další kroky. „Nechápu celý povyk ohledně demolice. Záměr leží na stavebním úřadě několik let. Je ostuda, že stadion takto chátrá. K samotnému bourání ale stejně jen tak nedojde, protože na práce nejsou vyčleněné peníze v rozpočtu. Jedná se o nákladnou záležitost. Předpokládám, že k demoličním pracím dojde až ve chvíli, kdy budeme vědět, co se v lokalitě postaví,“ reagoval radní pro oblast majetku.

Brno dává ruce pryč od nového stadionu za Lužánkami. Jsme šokovaní, diví se fotbalové legendy

Přes dvacet let touží fotbalové Brno po návratu domů na stadion za Lužánky. Výstavbu doposud brzdil spor o pozemky s podnikatelem Liborem Procházkou. Město u soudu uspělo, přesto od myšlenky plánovaného stadionu ustupuje. Pro fotbalové fanoušky i...

Legendy se zlobí 

Nečitelné záměry města, které otevřeně neřeklo, co ve sportovním areálu vznikne po konci sportoviště, dlouhodobě čelí kritice nejen opozice, ale také fotbalových legend. „Podle mě město netáhne při stavbě fotbalového ani hokejového stadionu za jeden provaz. Nevím, co komu politici slíbili. Ale další obchodní centrum, si myslím, vážně nepotřebujeme,“ řekl Drbně nedávno rozhořčený fotbalista Petr Švancara, který aktuálně bojuje v televizní soutěži na pustém ostrově, a tak nebylo možné získat jeho aktuální vyjádření. Není snadné si však domyslet, co si bývalý hráč o bourání myslí.  

Stejný názor vyjadřují i zbrojovácké legendy, které na hřišti oslavily jediný ligový titul Brna. „Byla by strašná škoda a špatné rozhodnutí, pokud by fotbal zmizel z Lužánek. Mrzí mě názory politiků o to víc, že jsem prožil za Lužánkami celou kariéru. Stadion nabízel perfektní zázemí pro mládež, prvoligové mužstvo i fanoušky. Fotbal je fenomén, který k Lužánkám neodmyslitelně patří, stejně jako tamní park,“ uvedl už dříve bývalý československý reprezentant Karel Jarůšek.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Lužánky, Stadion, Fotbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

brněnští radní jsou PARTA SRÁ*ČŮ, LHÁŘŮ a ZLODĚJŮ! dávno mohl stadion opět sloužit! jenomže: to by se nikdo na radnici NENAPAKOVAL, že jo?! :-((( hladík, vaňková, kerndl, kotěrovi, blažek... :-(((

Čtvrtek, 2. března 2023, 18:46Odpovědět

Petr Bura

blbci na radnici

Čtvrtek, 2. března 2023, 18:22Odpovědět

Po letech chátrání Brno zjistilo, že fotbalový stadion za Lužánkami nezachrání. Chystá demolici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.