Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Brně obnovili hrob rodiny Neumarků. Historie je i naše ostuda, míní organizátoři

Významný krok v napravování starých křivd udělalo Brno na jednom ze svých hřbitovů. Na místo hrobu, který byl dlouhá léta neoznačený, postavilo desku se jménem Neumark, jež kdysi znalo celé město. Potomci vlivné průmyslnické rodiny s vlnařskou tradicí, na které se v minulosti podepsaly oba totalitní režimy, se na nový náhrobek přijeli sami podívat.

Když před dvěma lety nadšenec do historie Michal Doležel (TOP 09) zjistil, že se na Ústředním hřbitově v Brně nachází ostatky rodiny Neumark, neváhal ani minutu a pustil se do práce. Hrobové místo, na kterém ani nestála žádná pamětní deska, bylo totiž pomalu odsouzeno k zániku. S jediným cílem proto plochu pronajal. Doufal, že se mu podaří dát tomuto pro Brno historicky důležitému rodu to, co si celou dobu zaslouží.

„Na staré hrobové místo jsem narazil úplně náhodou a hned mě napadlo, že bychom jej měli obnovit. Obě totality totiž uvrhly tuto důležitou rodinu v zapomnění,“ okomentoval iniciátor projektu, jenž je zároveň i krajským zastupitelem. 

Vlnařská tradice z Manchesteru

Hlava rodiny Paul Neumark se na konci 19. století vryl lidem do paměti jakožto textilní průmyslník. Původně sice podnikal v britském Manchesteru, v roce 1881 ale založil po boku Williama Jamese Hebblethwaita firmu na výrobu látek z vlny v hlavním městě jižní Moravy. A protože podnik vzkvétal, o několik let později už zaměstnával stovky dělníků. Tkaniny pak podnikatel původem z Berlína dodával i do celé rakousko-uherské monarchie.

Paul Neumark zemřel v roce 1906, vedení podniku poté převzala jeho manželka Fanni a následně synové George, Walter a Otto. Na konci třicátých let s nástupem nacismu ale rodina přišla o majetek, další generace Neumarkových proto emigrovala do Velké Británie. 

Právě po smrti zakladatele firmy vznikl na Ústředním hřbitově původní náhrobek, do kterého byla postupně pohřbena i jeho choť a děti. Originální deska se nedochovala, protože byla zničena při hromadné likvidaci na sklonku osmdesátých let. Dřívější místo odpočinku měli Neumarkovi v centrální části pohřebiště. V roce 1988 byly jejich ostatky exhumovány a ze středu hřbitova přeneseny na nové místo ve skupině 106 s číslem 98–100.

Bolestivé vzpomínky

O vytvoření důstojné památky začal Doležel přemýšlet v roce 2021, když se dopátral skutečnosti, že se stopa po textilnickém rodu na brněnském pohřebišti stále nachází. Hrobka ale podle organizátora revitalizace nebyla nijak označená a Správa hřbitovů místo inzerovala jako volné.

Po domluvě s vedením hřbitova tedy Doležel plochu sám pronajal a uspořádal umělecko-architektonickou soutěž na podobu nového náhrobku. Na výběru jeho budoucí podoby se už nadšeně podíleli i pravnoučata Paula Neumarka, která se na odhalení desky přijela podívat z Velké Británie a Švýcarska. 

„O rodinné historii jsme doma příliš nemluvili. Nebylo to tajemství, ale pro otce byla ta situace příliš zraňující. Až po jeho smrti jsem se začal dozvídat více. Celé je to pro nás všechny velmi speciální a dojemné“ sdělil Jim Newmark

Byla to ostuda, míní architekt

Původní desku měl v paměti Robert Newmark. „Táta si podobu náhrobku moc dobře pamatoval. Než před deseti lety zemřel, popisoval ji jako impresivní,“ uvedl jeho syn Richard Newmark, jenž na Moravu také přicestoval.

Z několika podaných projektů nakonec vyhrál návrh architekta Svatopluka Sládečka inspirovaný strukturou tkané textilie, jenž se současně odkazuje na dnes už zničený náhrobek. „Věci, které se tu v minulosti děly, jsou i naše ostuda. S nápadem na revitalizaci desky jsem si uvědomil, že je potřeba za tyto činy vzít odpovědnost. Nelze se z historie pořád vyvlékat," sdělil.

Na památku za 450 tisíc korun se složil Jihomoravský kraj, Brno, ale také lidé ve veřejné sbírce. „Naše země se tehdy zachovala macešsky a je třeba tyto dluhy splácet. Doufám, že aspoň takto se nám podařilo Neumarkovým poděkovat za to, co pro naše město udělali,“ uzavřel Doležel.

Podílejte se na obsahu Drbny

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, historie, hřbitov, Neumark, průmysl, rodina, Ústřední hřbitov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně obnovili hrob rodiny Neumarků. Historie je i naše ostuda, míní organizátoři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.