Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vědci z Brna pomáhají výletníkům v Mongolsku, aby se neztratili. Učí je značit stezky

Na kousek Česka se těší turisté na cestách v Mongolsku. Batůžkářům, kteří v tamních lesích ještě nedávno bloudili, nyní pomáhají odborníci z Brna. Do Asie rozšiřují systém tuzemského značení stezek, který patří k nejlepším na celém světě. Oblíbili si ho i výletníci v Brazílii.

Český standard turistického značení je dnes mezinárodně nejrozšířenějším systémem vůbec. K zemím, ve kterých se barevné pruhy pravidelně objevují, se nyní přidá i Mongolsko, kam vyrazili vědci z brněnské univerzity.

Středoasijská země se totiž v poslední době stává cílovou destinací mnoha zahraničních cestovatelů. Udržované a přehledně vymezené stezky jsou proto stále potřebnější. Doposud se výletníci spoléhali pouze na doporučení místních a svoji vlastní intuici.

„Pěší turistika je v Mongolsku poměrně novým odvětvím turismu. V zemi stepí, které přecházejí do polopouště a pouště, kde obyvatelstvo kočovalo se svými stády za pastvou, nebylo nikdy pro podobné aktivity místo. S postupným usazováním ve městech ale začali lidé přírodu postrádat,“ popsal situaci Václav Pecina z Mendelovy univerzity v Brně, který proškolil prvního mongolského značkaře.

U hlavního města

První označení vzniklo na trase Dugui Tsagan na hranici lesa a hlavního města Ulánbátar. Další školení lokálních pracovníků plánují výzkumníci z jihomoravské metropole na letošní září. Součástí projektu, na kterém se podílí i Klub českých turistů, je také doprovodné vzdělávání a budování turistické infrastruktury v mongolských lesích.

„Ve spolupráci se Sdružením mongolských turistů připravujeme doprovodné informační tabule a naučné stezky. Na tom se podílí také dva studenti, jejichž cílem je nejen samotný návrh stezky a doprovodné infrastruktury, ale také sběr informací o daném prostředí přímo v terénu,“ vypočítal formy spolupráce.

Světový fenomén

O systém tuzemských batůžkářů je ve světě velký zájem. Metodikou a kvalitou se totiž řadí k těm nejlepším, značky lze navíc použít jak v přírodě, tak i ve městech. Přispívá k tomu především jejich jednoduchost a dobrá viditelnost. Označení už používá například Ukrajina, rumunský Banát, některé části Chorvatska či Slovensko. Nejvzdálenější zemí, kde se cestovatelé s typickým českým turistickým značením setkávají, je Brazílie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto LDF MENDELU/Facebook

Štítky Brno, MENDELU, příroda, turismus, Mongolsko, Asie, odborníci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna pomáhají výletníkům v Mongolsku, aby se neztratili. Učí je značit stezky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.