Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnští muslimové slaví. Připomínají si výročí otevření první mešity v Česku

Před pětadvaceti lety vznikla v moravské metropoli první mešita v České republice. V budově bez věžičky symbolizující minaret se pravidelně schází brněnští muslimové. Podle nejnovějších odhadů vyznává islám v Česku více než deset tisíc lidí, většina z nich pochází z tradičně muslimských zemí.

První mešitu v České republice otevřeli brněnští muslimové 2. července 1998 a přes protesty při její stavbě i pozdější útoky radikálů funguje dodnes. Muslimové původně chtěli, aby měla věžičku symbolizující minaret, který je součástí mešit ve světě, po protestech ale Islámská nadace v Brně od záměru ustoupila. Duchovní stánek tedy zdobí jen zelená mozaika nad dveřmi s náboženským textem. Zařízení mešity je v porovnání s ostatními ve světě relativně strohé.

Vedle brněnské mešity ve Vídeňské ulici, která v prvních letech fungování čelila několika útokům, při kterých pachatelů použili části prasat považovaných muslimy za nečistá zvířata, funguje od roku 1999 podobné středisko také v Praze na Černém Mostě. Muslimské modlitebny jsou i v Teplicích, kde je využívají hlavně lázeňští hosté, nebo Hradci Králové. Menší prostory, kde se vyznavači islámu scházejí k modlitbám, jsou na několika dalších místech Prahy.

V brněnské mešitě se pravidelně k modlitbám schází několik stovek muslimů, celkový počet lidí této víry v České republice se ale jen odhaduje. Při sčítání lidu v roce 2021 se k islámu přihlásilo 5244 - o necelé dvě tisícovky více než o deset let dříve, náboženské vyznání však není povinně vyplňovaným údajem. Podle kvalifikovaných odhadů se celkový počet muslimů v České republice pohybuje mezi 10 tisíci a 20 tisíci lidí, většina z nich pochází z tradičních muslimských zemí. Jen malou část tvoří čeští konvertité.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Open house Brno

Štítky mešita, Brno, výročí, muslimové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští muslimové slaví. Připomínají si výročí otevření první mešity v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.