Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně staví kotel na biomasu. Městské lesy nemají dost štěpky, budou ji vykupovat

Moravská metropole se blíží snu o snížení závislosti na ruském plynu, o které se intenzivně mluví od začátku války na Ukrajině. V provozu městských tepláren Brno-sever začala stavba kotle na biomasu. Dřevní štěpku budou do areálu dodávat Lesy města Brna.

Demolice a budování nového biomasového zdroje odstartovalo v brněnské Obřanské ulici. Modernizace provozu Tepláren Brno má městu přinést samostatnost v oblasti výroby tepla. V současnosti je Brno z osmdesáti procent závislé na ruském plynu, zbylé teplo vyrábí spalováním odpadu v provozu městské společnosti SAKO. Nový kotel sníží závislost Brna na plynu o patnáct procent.

Investice za 2,4 miliardy korun, kterou částečně zadotuje Modernizační fond životního prostředí, zahrnuje vybudování kotle i skladu na dřevní štěpku. Tu budou do provozu dodávat Lesy města Brna. Potřebných osmdesát tisíc tun štěpky ročně však z vlastních zdrojů nepokryjí. „Zhruba tři čtvrtiny množství potřebné štěpky budeme muset vykupovat od majitelů lesů v okolí Brna,“ řekl Drbně ředitel společnosti Lesy města Brna Jiří Neshyba

Provoz začne příští rok

Biomasový zdroj vznikne v místě, kde dříve fungovaly kotle na zemní plyn a těžké topné oleje. Dělníky nyní na staveništi čeká přeložení inženýrských sítí a nahrazení původních potrubních mostů novými, které uvolní prostor pro stavbu skladu paliva. Pro fungování kotle využijí teplárny 217 metrů vysoký komín, jenž areálu dominuje od roku 1982.

Nový provoz začne fungovat od podzimu 2024, kdy do centrální sítě poputují první dodávky ekologického tepla ve zkušebním provozu. Plný výkon očekávají teplárny v sezoně 2025/2026. Štěpka se bude do provozu dovážet po železnici. Denně přijede dvacet vagonů. „Teplo ze štěpky je v současnosti až pětkrát levnější než ze zemního plynu. Ušetří se také díky úspoře asi sedmdesáti tisíc kusů emisních povolenek ročně,“ vysvětlil výhody biomasového zdroje generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Snížit závislost Brna na ruském plynu má rovněž horkovod z dukovanské elektrárny. Stavba za devatenáct miliard korun povede přes více než dva tisíce parcel na jižní Moravě a Vysočině. Na dvaačtyřicet kilometrů dlouhé potrubí se v Brně napojí všechny domácnosti, jež nyní fungují přes centrální zásobování teplem. Zahájení dodávek bezemisního tepla by podle odhadů mohlo začít v roce 2030.


Místo, kde bude fungovat kotel na biomasu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky teplárny brno, biomasa, dřevní štěpka, teplo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kudera

Místo drahého plynu se bude topit drahou štěpkou, která se bude dovážet naftovými vozy bůhví odkud. Ale říkají, že je to EKO.

Sobota, 10. června 2023, 16:48Odpovědět

Vladimír Bulka

Je to výborné! Lesy kolem Brna jsou ale plné popadaných stromů, větví, klacků, zbytků po těžbě, a zdá se že je nemá kdo a jak posbírat. Hodilo by se to jako práce pro nezaměstnané, brigádníky s platbou denně na ruku, veřejně prospěšné práce od soudů a podobně, nějak nestandartně. Protože to nemohou pracovníci městských lesů sami zvládnout. A při výkupu štěpky zase hrozí, že se do ní budou mlít celé lesy. A navíc je tu problém vlhkosti - ta štěpka musí být co nejvíce suchá ! Mokré dřevo mizerně hoří a má bídnou výhřevnost.

Pátek, 9. června 2023, 21:17Odpovědět

V Brně staví kotel na biomasu. Městské lesy nemají dost štěpky, budou ji vykupovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.