Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno po letech sporů přestaví podchod. Poslední stánkaře vypakoval soud

Vůni oříšků, blikajících aušusů či módních doplňků je definitivní konec. Brnu se po dlouholetých sporech otevřela cesta k rekonstrukci podchodu pod hlavním nádražím. Posledních pět stánkařů vyklidilo prostory a město začne s odstraňováním objektů. Kompletní opravu, na níž zatím i přes sliby politiků stále nedošlo, chystá magistrát na příští rok.

Podchod pod brněnským vlakovým nádražím patří dlouhodobě mezi největší neduhy moravské metropole. Atmosféru místa ještě do prosince roku 2021 utvářeli asijští prodejci nejrůznějšího zboží. Radnice ale obchodníky vyhnala, respektive jim neprodloužila smlouvu. V části pod tramvajovými zastávkami však podnikatelé s levným textilem zůstali, jelikož území si nárokovala soukromá firma. Nyní se ale také zbylí podnikatelé pakovali poté, co na konci února rozhodl krajský soud ve prospěch města. V návaznosti na rozhodnutí soukromá firma vyklidila prostory. 

„Jsem rád, že společnost Pliska Interactive Services Consulting splnila rozsudek dobrovolně a město tak nebude nuceno jej vymáhat exekučně,“ sdělil k majetkoprávnímu sporu brněnský radní pro oblast majetku Jiří Oliva (ČSSD).

Městu se nyní otevřela cesta ke kompletní rekonstrukci, kterou dlouhodobě plánuje. Na začátku nového týdne začne městská firma Brněnské komunikace s demontáží objektů. S přestavbou části objektu, která úřadu už dříve patřila, se ale i přes sliby vedení stále nezačalo. Očekává se, že termín prací nastane příští rok.  

„Město vede obdobné spory o vyklizení stánků s posledními dvěma subjekty. Ty byly dříve přerušeny, neboť se čekalo právě na rozhodnutí soudu v kauze Pliska. Je dobře, že město má již nyní pravomocně potvrzeno, že stánky v podchodu jsou jeho součástí, a tedy majetkem města. Jedna ze společností, se kterou město vede tyto spory, společnost KOREKT REAL, nás nyní informovala, že je ochotna jí užívané stánky dobrovolně vyklidit, což určitě vítáme,“ dodal Oliva.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky Brno, Podchod, Majetek, Vyklízení, Radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno po letech sporů přestaví podchod. Poslední stánkaře vypakoval soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.