Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnská zoo přivítala mláďata ohroženého papouška. Jsme nadšeni, radují se chovatelé

S příchodem jara přivítala brněnská zoo tradičně velké množství mláďat. Návštěvníci se mohou těšit například na malé bazilišky či ohrožené želvy pavoukovité. Velkou radost chovatelům udělal i přírůstek malého papouška vlaštovčího původně pocházejícího z jihovýchodní části Tasmánie.

Z nory na expozici psounů už vylezlo první mládě těchto sociálních hlodavců. „Psouni žijí ve společenstvech, která mohou mít ve volné přírodě až tisíc jedinců. Jejich kolonie, nazývaná města, jsou rozdělena do čtvrtí, kde žijí jednotlivé klany, tvořené dominantním samcem, až čtyřmi samicemi a jejich mláďaty,“ vysvětluje mluvčí zahrady Michal Vaňáč.

Přímo v Tropickém království si návštěvníci mohou prohlédnout tři malé bazilišci zelené a dvě želvy pavoukovité, které Zoo Brno pravidelně odchovává od roku 2017. Kriticky ohrožený druh má v péči dvaadvacet zoo po celém světe. Za poslední rok se jen pěti zahradám podařil jejich odchov, brněnské zoo jako jediné v Evropě.

Velkou radost dělá chovatelům malý papoušek vlaštovčí. Tento kriticky ohrožený opeřenec v divočině hnízdí v jihovýchodní části Tasmánie. Je vázán na několik málo druhů eukalyptů, jejichž dutiny používá k hnízdění,“ uvedl Vaňáč. V brněnské zoo papoušek vlaštovčí obývá voliéru v Exotáriu. Ve stejném pavilonu jsou ubytované také mláďata ledňáka obrovského nebo malý vaza velký.

Na svět přišly i mary stepní, jejich expozici návštěvníci najdou u dolní točny vláčku. Letos se narodila zatím čtyři mláďata. Jedno mládě mají jeleni milu, kteří už kdysi ve volné přírodě vyhynuli, ale díky chovu v lidské péči se podařilo tento druh zachránit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky Zoo, Brno, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo přivítala mláďata ohroženého papouška. Jsme nadšeni, radují se chovatelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.