Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnský park dostal historické mlatové cesty. Lidem na nich vadí bláto

S částí asfaltových cest se rozloučili návštěvníci brněnského lužáneckého parku. Trasy v oblíbené rekreační lokalitě dostaly mlatový povrch, který vychází z historických pramenů. Opravy ale mezi veřejností vyvolaly různorodé reakce. Mnohým vadí bláto i úzký tartanový pruh pro běžce.

Sport, hry s dětmi i rodinné pikniky. Brněnské Lužánky se celoročně stávají místem k setkávání a trávení volného času. Nově si návštěvníci užijí opravených cest, které vznikly na základě návrhů již zesnulého architekta Ivara Otruby a vrací se k jejich historickému vzhledu. Kromě samotných pěšin vznikl v parku také úzký tartanový pruh pro běžce.

Rozsáhlá oprava hrazená Veřejnou zelení města Brna, která má nejstarší brněnský park ve správě, vyšla na necelých 12,9 milionů korun. Společně s novými mlatovými cestami dostaly Lužánky rovněž moderní osvětlení či lavičky. 

Červené kamenivo, jež pokrývá opravené pěšiny, pochází stejně jako většina podobných povrchů v moravské metropoli z lomu Lomnička u Tišnova na Brněnsku. „Asfaltové cesty byly ve velmi špatném technickém stavu a ani se nehodily do parku z historického hlediska," řekl dnes ke změně náměstek primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Bahno i úzký tartanový pruh

Rekonstruované historické cesty se ale mnohým staly trnem v oku. Brzy po odhalení prvních opravených tras Brňané zjistili, že se povrch často mění v nepohodlné bláto, které překáží sportovcům i maminkám s kočárky. Zatímco za deště a sněhu jsou cesty bahnité, za tepla se z nich naopak práší. Na podmínky si dlouhodobě stěžují lidé na sociálních sítí.


Rozbahněná cesta v lužáneckém parku. FOTO: Drbna/Michal Šťastný

Už loni v září pobouřil zejména aktivní sportovce také nový tartanový pruh. Dráha umístěná na kraji mlatových cest je totiž úzká, a tak musejí lidé běhat v řadě za sebou. Podle Veřejné zeleně vznikl osmdesáticentimetrový pás na základě požadavku od lidí. 

Bahno a málo místa pro běžce. Lidé v Brně kritizují opravené cesty v parku

Největší brněnský park dostal obnovené historické cesty. Rekonstrukce ale mezi lidmi budí rozpaky. Mezi zelení v Lužánkách vyrostla kamenitá pěšina s pruhem pro sportovce. Běhat ale musejí v řadě za sebou, vedle sebe se totiž nevejdou.

Pruh pro běžce si v parku vyžádali občané. Velikost pásu je kompromis, jelikož zároveň potřebujeme zachovat dosavadní architekturu parku, dostatečný prostor pro pěší a dbát na potřeby okolní zeleně,“ řekl Drbně již dříve ředitel městské příspěvkovky Jozef Kasala.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky rekonstrukce, park, lužánky, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldrich Slezak

Je fakt že tyhle cesty jsou dobré jen ve vedrech. Jak je trochu vlhko každý kočár nebo kolo tam dělá rýhy které zůstávají. Nemluvě o tom že dost si toho taháte domů. Stejný povrch je v horních patrech Špilberku a je to děs. Jako vždy v Brně, nápad a vzhled ok ale praktické využití mimo stůl v kanclu nic moc. Leda tam zakázat 4 dny po dešti chodit ????

Středa, 15. února 2023, 00:43Odpovědět

Diskutér T.

Mlatová cesta - tam bych nerad šel, abych nedostal namlácený od místních povalečů..... Nevadí jim taky "bláto na hřišti od psů???"

Úterý, 14. února 2023, 11:53Odpovědět

Marie Glanczová

o takových blbostech se jedná...no tak poběží za sebou...myslím,že jsou důležitější věci !

Úterý, 14. února 2023, 09:45Odpovědět

Brněnský park dostal historické mlatové cesty. Lidem na nich vadí bláto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.