Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Developeři volají v Brně po dokončení územního plánu. Komplikuje se výstavba, varují

Neschválit nový územní plán Brna byla chyba, shodují se developeři, kteří příští rok hodlají ve městě pokračovat s výstavbou nových komplexů. Některé projekty starý dokument zbrzdí. Magistrát nyní posbíral požadavky na opravu dokumentu a doufá, že jej do dvou let v upravené verzi schválí zastupitelstvo.

Brno má aktuálně nejstarší plán územní v České republice. Slouží od roku 1994 a i přes úsilí mnohých vlád na radnici se nepřijalo nové znění. Blízko bylo město letos v létě, ale zastupitelé nakonec územák neschválili. Zastupitelstvo vrátilo dokument k přepracování, což podle mnohých politiků v čele s tehdejším náměstkem Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) zabrzdilo rozvoj města na minimálně dva roky. Zástupci Brna, kteří hlasovali pro nepřijetí, ale tehdy argumentovali, že návrh obsahuje několik chyb, čímž dali za pravdu mnohým představitelům městských částí. 

Developeři vnímají rozhodnutí s odstupem času jako promarněnou šanci. „.Pokud chce Brno přitahovat investory, je potřeba jednoznačně vědět, kde a co se dá v Brně postavit. Není jednoduché přijmout takový územní plán, který bude vyhovovat všem, ale je to nezbytné,“ uvedl Drbně Dalibor Lamka, výkonný ředitel společnosti Trikaya, která například buduje novou čtvrť v lokalitě pod Hády. V místě najde v příštích letech domov až dva tisíce lidí. 

Problémy teprve přijdou

Podle Lamky současná podoba územního plánu neohrožuje aktuální projekty společnosti. Potíže připouští teprve v příštích letech. Podobně vidí situaci i developerská firma CTP, která v moravské metropoli mění plochy bývalé továrny Vlněna nebo oživuje lokalitu Ponávky. 

„V tuto chvíli fakt, že město Brno nemá nový územní plán, nemá žádný zásadní negativní dopad na projekty CTP, které v Brně realizuje a připravuje. Nová podoba územního plánu určitě pomůže v rozvoji Brna po všech stránkách, protože v současnosti město Brno nemá další významné rozvojové lokality ať už pro residenční nebo industriální výstavbu,“ popsal Michal Dospěl, regionální projektový manažer CTP.

Problémy v Nové Zbrojovce

Naopak vrásky na čele přidělali zastupitelé červnovým rozhodnutím společnosti CPI Property Group, která ve městě uskutečňuje několik projektů. Největší z nich je přeměna zchátralého brownfieldu židenické Zbrojovky. Podle Miroslava Pekníka, ředitele Nové Zbrojovky, je pro dokončení celého projektu nový územní plán naprosto klíčový.

„Pro území Nové Zbrojovky se nám podařilo v roce 2021 prosadit lokální změnu územního plánu. Ta nám umožňuje již nyní rozvíjet a povolovat některé části území. Zároveň můžeme, i když s určitým omezením, zpracovávat dopravní a technickou infrastrukturu v areálu, která je opravdu rozsáhlá. Nicméně i tady nás stávající územní plán limituje, zejména co se týká přípravy staveb pro bydlení nebo pro školství, které se vážou na protipovodňová opatření,“  řekl Pekník, podle kterého nový územák umožní spuštění řady projektů pro bydlení a rozvoj lokalit.

Město chce plán mít do dvou let 

Brno po zářijových volbách vede znovu ODS, jež kandidovala společně s TOP 09. Koalici dále doplnilo ANO, lidovci+STAN a ČSSD. Jednou z hlavních priorit města má být přepracování dokumentu. V první fázi posbírala radnice stížnosti na neschválenou verzi návrhu. Jakmile se s požadavky vypořádá, přistoupí k dalším krokům. 

„Následovat bude zpracování a projednání dokumentací na veřejných projednáních v příštím roce. Vydání změn stávajícího územního plánu se předpokládá v roce 2024,“ uvedl mluvčí brněnské radnice Filip Poňuchálek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CTP

Štítky Brno, Územní Plán, Developeři, CTP, CPI, Trikaya

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Developeři volají v Brně po dokončení územního plánu. Komplikuje se výstavba, varují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.