Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V centru Brna táboří desítky Romů z Ukrajiny. Nevíme co s nimi, zní od lidí i neziskovek

, aktualizováno 3. května 2022, 7:50

Křik, nepořádek a problémy. Moravskou metropoli trápí už několikátý den nával Romů z Ukrajiny. Početná skupinka zhruba osmdesáti návštěvníků se utábořila u hlavního nádraží nedaleko obchodního centra Letmo. Bezradné jsou vůči svérázným hostům státní orgány i neziskové organizace. Romové nakonec strávili noc v kasárnách.

Rozvěšené prádlo na zdech podchodu, pokřikování na kolemjdoucí a děti běhající za míčem. Tak v současné době vypadá prostor okolo brněnského hlavního nádraží, tedy místa, které turisté zpravidla uvidí jako první při příjezdu do města. Lokalita je od konce minulého týdne útočištěm party romských uprchlíků z východoevropského státu. Skupina, z níž část má pravděpodobně maďarské občanství, se navíc každým dnem rozrůstá a dává o sobě hlasitě vědět jak místním, tak i pracovníkům bezpečnostních sborů.  

Chceme pomáhat, ale…

Chceme pomáhat, ale tohle se vážně nedá. S těmito lidmi, klidně to tam napište, se nedá vyjít. Kolemjdoucím sahají do kapes, berou jídlo a do toho nemají žádné hygienické návyky, takže mají i vši. Naposledy tady mladému klukovi sebrali z tašky pytlík brambůrků,“ hořekuje před obchodním domem Letmo například jeden z několika pracovníků ostrahy, kteří problémové návštěvníky posílají pryč z obchoďáku.

Jak se se do moravské metropole příchozí běženci dostali a jaké jsou jejich další plány, není jasné. Na otázku redaktorů oslovení lidé odmítají reagovat, nejen kvůli jazykové bariéře. „Co tu točíš, h*jzle, vypadni,“ křičí lámanou češtinou starší žena držící v rukou dvě igelitové tašky naplněné peřinami, prádlem a potravinami. 

O ubytování nestojí 

Romští migranti absolvovali podle informací redakce veškeré přijímací procedury v krajském asistenčním centrum. Doklady by tak měli mít v pořádku. Potíž je v tom, že odmítají ubytování, mimo jiné i proto, že „chtějí“ bydlet všichni pospolu. Aktuálně užívají podle mluvčího jihomoravských policistů Pavla Švába všichni z uprchlíků víza za účelem dočasné ochrany. 

Situaci sledujeme a k brněnskému nádraží pravidelně posíláme hlídky, aby monitorovaly situaci. Na dalším postupu spolupracujeme s neziskovými organizacemi a orgánem sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), který se zabývá situací přítomných dětí. Trestnou činnost jsme v souvislosti s těmito migranty zatím nezaznamenali,“ řekl Drbně Šváb.

Dávkovací turismus

Situaci bedlivě sledují nejen bezpečnostní bezpečnostní složky, ale také krajští úředníci, kteří hledají lidem prchajícím před válkou ubytování a pomáhají se začleňováním do společnosti. Podle mluvčí krajského úřadu Jihomoravského kraje Aleny Knotkové dostane každý uprchlík možnost ubytování. „Pokud nabídku odmítnou, je na nich, co budou dělat dál. Velké části těchto osob jde ale bohužel jen o to, aby se na Křenové (sídlo Úřadu práce, pozn. redakce) zastavila pro dávky, přespala pár nocí a odjela dál,“ dodala krajská mluvčí.

Beznadějné případy, zní z neziskovek

Při hledání řešení problematické situace tápe také neziskový sektor. Dokonce ani organizace, které se dlouhodobě a systematicky zabývají integraci Romů do české společnosti, si neví s těžko přizpůsobitelnou sortou lidí rady. „Naposledy jsme našli jedné skupince ubytování, ale oni hned utekli. Migrují do různých měst a nikde nevydrží dlouho. Jako zástupci neziskového sektoru nemáme v takovém případě žádné možnosti, jak těm lidem pomoci, když o pomocnou ruku nestojí,“ říká Josef Vlach z organice IQ Roma Servis. Vlachova slova potvrzuje také Veronika Kuželková z Romodromu. „Romové jsou tam zcela dobrovolně,“ připustila za neziskovku Kuželková s tím, že podobná situace je i v ostatních městech v České republice. 

Půjdete spát do kasáren

Proti zhruba osmdesáti členné formaci tvořenou uprchlíky s ukrajinským i maďarským občanstvím nakonec zakročilo i Brno, které včera k večeru Romy poslalo do židenických kasáren, byť mnozí z nich o ubytování nemají zájem. Na místo vypravilo speciální autobus, jenž dopravil lidi pod dohledem brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) do areálu židenických kasáren, jejichž část město vlastní. Hasiči mezitím postavili nocležníkům postele a vybavili prostory. 

Hned jak jsem dostala informaci, že se u hlavního nádraží shromažďují osoby, které využívají veřejný prostor k jiným účelům, než ke kterým je určen, jsem svolala na místo zástupce Policie České republiky, cizinecké policie, Městská policie Brno a našeho odboru sociální péče,“ popsala šéfka brněnské radnice na svém Facebooku.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Romové, Ukrajiny, Brno, Táboření, Neziskovky, JMK, Ukrajina, hlavní nádraží, uprchlík, Pavel Šváb, Josef Vlach, Markéta Vaňková, ODS, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Krocil

Pokud by tam udělala podobný bordel parta daně platících Čechů, do půl hodiny jsou tam želvičky i vodní dělo a úklid hotov.

Úterý, 3. května 2022, 09:36Odpovědět

Hans Jirak

jsem rád, že nedošli do Prahy

Úterý, 3. května 2022, 09:02Odpovědět

Fearone Biggz

Kdyby to udělal kdokoliv z vás s kamarády, dojede Policie do 10minut, 5 aut, kombati a odtahaji vas za limec pryc. Bohuzel tady se zase kazdej boji, aby mu nejaka holka z neziksovky na starym kole s chlupatyma nohama nerekla, ze je xenofob.

Úterý, 3. května 2022, 08:50Odpovědět

Jiří Randák

Tak a teď ať se slepenec ukáže a Fiala místo do Kyjeva ať jede do Brna

Úterý, 3. května 2022, 08:47Odpovědět

Irena Piper

Měla by to řešit všemoudrá a výřečná madam Pekarová, třeba ubytovaním celé skupiny i ní na pozemku zahrady.

Úterý, 3. května 2022, 08:24Odpovědět

Šimon Petrjanos

No co s nimi? udělejte s nimi to, co byste udělali se mnou kdybych na to místo přišel já se sto kamarády a dělal tam to, co tam dělají tito lidé.

Úterý, 3. května 2022, 08:20Odpovědět

Macek Ussurijsky

Co jsou tito rádoby uprchlíci zač, to všichni víme. To nemá cenu komentovat. Cenzor nikdy nespí, a to ani v Brně. Nejstrašnější a nejnebezpečnější je ale jiná informace, která je článku napsána a mnoha lidem mezi řádky unikne. A to je skutečnost že výkonná "vlání moc" jak na úrovni samosprávy tak státní správy i policie přiznává, že je bezradná. Jakmile se otevřeně přizná slabost a bezradnost, je to pro podobné nájezdníky jen signál "pojďte sem - zde vítězíme, zde je dobře, nikdo na nás nemá a jejich národy a jejich pracující to zaplatí". No a podívejme jak to skončilo ve Švédsku. Tam na tzv. "uprchlíky s jinou kulturou" byli taky hodní a taky byli bezradní.....

Úterý, 3. května 2022, 07:13Odpovědět

Petra Karásková

Henry Hook tak si je nastehujte k sobě do bytu či baráku a papalašové se mohou přidat. Za rok z toho bude rujna na zbourání. Když se odmítají přizpůsobit tak ať táhnou. Proč to máme my pracující živit? Myslím že máme svých vychcánků dost na které děláme kdy normální člověk ani dávky nedostane. Tihle utíkají sem jena aby kradli a brali dávky. Vůbec tu nemají co dělat v Maďarsku se neválčí pokud je mi známo když mají občanství v Maďarsku tak šup šup pěkně domů. Sakra kde jsou ti skini nebo co to bylo co šli so těchto zmetků. Když je jeden potřebuje tak jsou bůh ví kde.

Úterý, 3. května 2022, 01:00Odpovědět

Henry Hook

Je me spatne kdyz procitam komentare. Co Cech to rasista a je to ve vlade i v neziskovkach. Cechy postavit pred mezinarodni soud i stema jejich rado by neziskovkama.

Úterý, 3. května 2022, 00:08Odpovědět

Miloslav Drábek

Když jsem viděl v televizi první běžence, říkám děckám, dívejte se na to černo, Ukrajinci jak poleno.Tady vážení vůbec nejde jen o Ukrajinu, ale o destabilizaci celé Evropy.Kdo to vymýšlí, ať si každý normální člověk odpoví sám.

Pondělí, 2. května 2022, 22:46Odpovědět

Lenka Kopečná

Přesně bych věděla,co s nima,ale nemůžu to sem napsat, protože by mě zavřeli.

Pondělí, 2. května 2022, 22:43Odpovědět

Joseph Xspy

Nechápu ... Když se já jako čech ubytuji v Brně na travnatém pásu , tak mne policie přes den legitimuje a v noci vyžene . To co cikáni dokázali je naprostá neschopnost Brněnského policejního sboru . Legitimovat a odvést do běženeckého tábora který tu dávno mají .Chcete nechcete ? Tak pryč ze zabraného pozemku ! Zase se jen našlapuje kolem lidí co odmítají přistoupit na pravidla . Vzhledem k tomu že mají s sebou i malé děti ,tak mají na výběr.

Pondělí, 2. května 2022, 22:31Odpovědět

Adam Hrubý

Pryč s nimi. At' je policie sebere za obecné pohoršování. Bordel po nich uklidí městské služby. Každou zimu policie vyhání české bezdomovce z ulic od vyhřátých kanálů a z nádražních hal. Tak proč se nimi ser..? .... odvést je můžou třeba do ZOO. Na všechny jeden metr berte...

Pondělí, 2. května 2022, 22:00Odpovědět

Petra Karásková

No co a nimi poslat je domů pěkně na ukrajinu. Jsou beztak z oblasti kde se nebojuje tabje první a za další mají i Maďarské občanství tak ať si jdou tam. No jenže tam nedostanou prachy. Jsou to netahavé vši a měl by jim někdo říci kde nechal tesař díru. Ať táhnou odkud přišli

Pondělí, 2. května 2022, 21:58Odpovědět

Roman Nimrichtr

Udělat to někdo z nás, už nás tahaj benga.... ????????

Pondělí, 2. května 2022, 21:07Odpovědět

Miroslav Schleier

Tři nákladní auta, hasiči s vodními děly, policie. Naložit, odvézt na nádraží, naložit do Z-VOJ a přepravit na slepou kolej. Neziskovky, které pobraly nemálo peněz, jim budou vařit, prát a přistaví jim badibudky.

Pondělí, 2. května 2022, 21:01Odpovědět

Jiří Koliha

Co si volíte, to máte. Jen víc těchto chudáků do Brna. Brno je městem neziskovek, tak si to užívejte. Romské neziskovky by to měli dát do ČT, jací jsou v Brně rasisti, kteří nechtějí aby si čistotní Romové prali a sušili prádlo. Ani stany, či kočovné vozy jim nedají. :)

Pondělí, 2. května 2022, 20:11Odpovědět

Slávek Banďůrek

Okamžitě pochytat a deportovat, jenže tuhle pakaz nikdo nechce

Pondělí, 2. května 2022, 20:09Odpovědět

Baron Kocharovski

VIDÍM VELKÝ ŠPATNÝ..., TUKABEL..., TUKABEL..., TUKABEL...

Pondělí, 2. května 2022, 20:05Odpovědět

Baron Kocharovski

pro Henry Hook - jestli si BRIKETY ustelou přímo na kolejích, nikdo je vyhánět nebude. nikdo taky nebude zastavovat provoz. tak ať se s tím BRIKETY samy poperou! SNAD ZAČNE POLICIE KONAT ještě letos! brzy ten plácek u nádraží nebude stačit! :-(((((((((

Pondělí, 2. května 2022, 19:43Odpovědět

V centru Brna táboří desítky Romů z Ukrajiny. Nevíme co s nimi, zní od lidí i neziskovek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.