Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně je rekordní počet nových bytů, ceny stále stoupají

Ceny nových bytů v Brně nepřestaly růst ani v prvním čtvrtletí letošního roku. Výstavbě vévodí městská část Královo Pole i oblast takzvaného brněnského Bronxu. Nových bytů je v nabídce rekordní množství, poptávka po bydlení ji však stále výrazně převyšuje.

Stoupající tendence cen nových bytů se v moravské metropoli s příchodem roku 2022 zmírnila, Brňané ale stále musejí sahat hluboko do kapsy. Zatímco na konci loňského roku stál metr čtvereční nabízených bytů průměrně 124 500 korun, v předchozích třech měsících stoupla cena na 125 100 korun. Prudce zdražily především prostornější byty 3+kk a 4+kk, za které si lidé meziročně připlatí o třicet procent více.

Průměrný byt v Brně je aktuálně v nabídce za necelých 6,8 milionu korun. Nejžádanější zůstávají bytové jednotky 2+kk, které společně s garsonkami tvoří drtivou většinu nových nabídek. Průměrná cena za metr čtvereční prodaného bytu činila v loňském roce 100 100 korun, v letošním prvním čtvrtletí však vyšplhala na 121 900 korun. Oproti roku 2020 jde o enormní padesátiprocentní nárůst.

Poptávka stále převyšuje nabídku

Nejžádanějšími lokalitami jsou takzvaný brněnský Bronx a Královo Pole, v nichž je momentálně největší výběr nových bytů. „Královo Pole patří mezi nejvyhledávanější adresy v moravské metropoli, přitom má zároveň stále velký potenciál k rozvoji. Tomu nasvědčuje nejen počet projektů, ale také průměrná cena nových bytů, která je se 128 tisíci za metr čtvereční vyrovnaná se samotným centrem města,“ řekl Dalibor Lamka, předseda představenstva společnosti Trikaya, která monitoruje trh novostaveb v Brně.


Zdroj: Trikaya

Začátek letošního roku se podle analytiků řadí mezi nejvýraznější období prodejů. Celkem se za první kvartál prodalo 292 jednotek, jde o sedmnáctiprocentní nárůst v porovnání se stejným obdobím roku minulého. V Brně sice meziročně přibylo o deset procent více nových bytů, ceny ale stále neklesají. „Aktuálně je v nabídkách brněnských developerů 1 061 volných bytů. Jedná se o rekordní množství od počátku sledování statistik brněnských novostaveb roku 2014," informoval v dubnu ředitel developerské společnosti Impera Styl František Šudřich.

Intenzivnější výstavbu v moravské metropoli, která by pomohla vyrovnat nabídku s poptávkou, dlouhodobě brzdí dlouhé povolovací procesy i zastaralý územní plán. „Na vině jsou rekordní ceny pozemků, ale také dlouhodobě nejistá situace s dodávkami stavebních materiálů a pracovních sil. Kvůli válce na Ukrajině teď prakticky na všech stavbách chybí stavební železo. Jeho ceny raketově rostou. Kvůli komplikované situaci s dodávkami plynu chybí také cihly a cement," okomentoval situaci za Asociaci brněnských architektů a stavitelů předseda Marek Vinter.


Zdroj: Trikaya

Ohodnoť článek

Foto Life-Of-Pix/Pixabay.com

Štítky bydlení, byt, trh, nemovitosti, ceny, Brno, Královo Pole, Bronx, metr čtvereční, Trikaya, ruská invaze na Ukrajinu, IMPERA styl, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně je rekordní počet nových bytů, ceny stále stoupají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.