Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jsme tady, protože jsme blázni. Uprchlíkům v Brně vaří na vlastní náklady trojice kuchařů

Teplé jídlo zdarma mají uprchlíci, kteří se nacházejí v asistenčním centru na brněnském výstavišti. Stravu podává Ukrajincům ze svého foodtrucku trojice dobrovolníků. Stánek provozuje na vlastní náklady. Jsme tady, protože jsme blázni, vysvětlil Drbně jeden z kuchařů.

Brněnským výstavištěm se dnes v poledne nesla vůně čerstvě uvařeného oběda. V pavilonu B, který je nyní vyhrazený Ukrajincům prchajícím před válkou, zaparkovala se svým foodtruckem trojice dobrovolníků. Ti se dávají do přípravy teplých pokrmů, jež v asistenčním centru pro uprchlíky chybí. Včera dostaly ukrajinské rodiny trhané maso, dnes si pochutnaly na rizotu. Podle kuchařů totiž především dětem studená bageta k jídlu nestačí.


Dnes vařili kuchaři na brněnském výstavišti rizoto

Do Brna se foodtruck MedyChef přemístil ze slovenských hranic s Ukrajinou, kde dobrovolníci v čele s kuchařem Pavlem Medunou vařili rovněž pro uprchlíky. „Nedokázali jsme si představit, jak silné emoce to můžou být. Na straně druhé, potkáte neskutečný počet statečných a odhodlaných lidí, kteří jsou ochotni vyměnit svoji komfortní zónu za to, aby pomohli ostatním," popsali zážitek.

Na výstavišti otevřeli okénko svého foodtrucku ve středu a od té doby před vozem čekají lidé na snídaně i obědy. „Jsme tady, protože jsme blázni. Situace na hranicích nás zasáhla. Potom jsme potřebovali strávit chvilku s rodinou, ale když jsme zjistili, jak to vypadá na výstavišti, věděli jsme, že musíme pomáhat i tady," vysvětlil Drbně zjevně unavený, ale odhodlaný Leoš Dupal, zatímco servíroval porce rizota do recyklovatelných obědových misek.


Kromě foodtrucku funguje na výstavišti bufet s baleným jídlem

Ukrajinci na svoji porci čekají v klidných frontách a s vděčným výrazem na tváři. Veškeré teplé jídlo totiž platí provozovatelé MedyChef z vlastní kapsy a příspěvků od kamarádů. „Peníze nám docházejí a nevíme, jak budeme fungovat, až nebudou vůbec,“ přiznal Dupal s tím, že na podporu svého nápadu spustili dobrovolníci oficiální sbírku. Jen ve středu vydali kuchaři Ukrajincům, kteří si jídlo vyzvedávají s evidenčním náramkem, 670 porcí. Včera dokonce přes osm set.

V pavilonu vyrostl v reakci na uprchlickou krizi také bufet, který nabízí běžencům vodu, kávu, ovoce nebo balené croissanty či bagety. Kvůli hygienickým pravidlům na místě ale není možné uvařit více než čínskou polévku. „Nabízené jídlo objednává Český červený kříž a hradí z převážné části Jihomoravský kraj. Něco máme i od sponzorů," řekla Drbně mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky foodtruck, kuchař, Ukrajina, uprchlíci, Brněnské výstaviště, jídlo, Brno, uprchlík, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsme tady, protože jsme blázni. Uprchlíkům v Brně vaří na vlastní náklady trojice kuchařů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.