Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Personál Sberbank v Brně potřeboval pomoc strážníků. Z účtů u banky stahuje peníze i kraj

Personál pobočky Sberbank v Brně v Heršpické ulici dnes požádal o asistenci strážníky, klienti se z bankomatů na poslední chvíli snažili vybrat peníze. Na místo vyrazila hlídka městské policie. Informoval o tom mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Peníze z účtů stahuje také Jihomoravský kraj, Sberbank CZ má vazby na Rusko.

Ghanem uvedl, že podle personálu byl na pobočce "run klientů na bankomaty". Snažili se vybrat si peníze před zavírací dobou. Běžná zavírací doba pobočky je v pátek podle webu banky v 16:30. Sberbank CZ ale informovala o tom, že pobočky v ČR dnes uzavřela ve 14:00. 

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlašují bojkot služeb banky některé české firmy. Ve čtvrtek a dnes se proto před některými pobočkami banky tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o jejím fungování. Kolem dnešního poledne nefungovalo internetové bankovnictví Sberbank CZ.

Před vstupem na brněnskou pobočku dnes zaparkovalo policejní auto s dvoučlennou hlídkou. Uvnitř ještě personál odbavoval klienty, kteří přišli dříve, další ale dovnitř nepouštěl. Lidé obcházeli nárožní pobočku z obou stran a marně brali za kliky vstupních dveří, převažovali mezi nimi senioři. Přes sklo na ně odmítavě gestikuloval pracovník banky.

Své účty u Sberbank v posledních dnech řeší také Jihomoravský kraj. „Stahujeme peníze z účtů u Sberbank a rušíme je," informoval včera hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Sberbank CZ je česká banka, kterou reguluje a dozoruje Česká národní banka. V Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a asi 120 tisíc klientů. Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank. Padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank CZ reguluje a dozoruje Česká národní banka.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, policie, banky, boje, Jihomoravský, peníze, Sberbank, banka, Sberbank CZ, Brno, Jihomoravský kraj, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Personál Sberbank v Brně potřeboval pomoc strážníků. Z účtů u banky stahuje peníze i kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.