Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před ruským konzulátem v Brně protestovali lidé proti invazi na Ukrajinu

Modro-žluté vlajky, transparenty s Putinovým obličejem i souhlasné troubení kolem projíždějících řidičů. U ruského konzulátu v Brně se dnes v pět hodin odpoledne sešli lidé, aby projevili podporu Ruskem napadené Ukrajině. Na poklidném setkání zazněla ukrajinská i česká hymna, dopravu na blízké frekventované silnici kontrolovali policisté.

Kolem ruského konzulátu, který se včerejším dnem uzavřel, se vpodvečer shromáždila více než tisícovka lidí. Solidaritu a postoj k momentální situaci na Ukrajině projevovali protestující symbolickými modro-žlutými stužkami, prapory i transparenty. Podporu demonstrantům, kteří stáli podél silnice v ulici Hlinky, a především napadené zemi vyjádřili také kolemjedoucí řidiči. Na místě se ozývalo troubení i výkřiky národního sloganu "Sláva Ukrajině!".

Organizátoři na místě shromáždění pronesli krátký projev, následně zazněla ukrajinská i česká hymna. Apel kladli pořadatelé na reálnou pomoc válkou zasažené zemi, v okolí protestu se nacházely QR kódy, skrze něž je možné přispět několika humanitárním organizacím.

Na znamení sounáležitosti s Ukrajinou nechávali lidé účastnící se protestu otisk prstu namočeného v červené prstové barvě na ukrajinské vlajce, která pokryla zábradlí poblíž tramvajové tratě. „Je to vzkaz, že jsme proti jakémukoli násilí a jakémukoli prolití krve,“ řekli na místě organizátoři setkání.

Oficiální část akce u ruského konzulátu skončila zhruba po půl hodině, shromáždění s transparenty a vlajkami na podporu východoevropské země na místě ale zůstalo stát déle. Poklidné setkání doprovázelo zapalování svíček a věšení protiruských transparentů na plot budovy. Protestující spojilo několik jednotných pokřiků, zaznělo například "Putin zlo".

Podle organizátorů je potřeba vyjádřit podporu i jinak než jen na sociálních sítích. „Nestačí sedět doma a komentovat na Facebooku, je potřeba dát najevo, že není normální zaútočit na suverénní stát. Je potřeba tomu dávat skutečný odpor, jinak to bude i tady znovu jako v roce 1968," řekl Drbně jeden z organizátorů dnešní události Sergii Pylypenko, který podporuje razantnější akce českých i evropských politiků vůči Rusku.


Na místě nechávali protestující otisk prstu na ukrajinské vlajce

Modlitby i zakrytý rudoarmějec

Proti ruským krokům se názorově postavili také obyvatelé Znojma, kteří se včera sešli na Mariánském náměstí. Na místě symbolicky zakryli ukrajinskou vlajkou sochu rudoarmějce. „Důstojně jsme dali najevo, že nechceme válku. Uctili jsme květinou všechny padlé a nahlas řekli, že nechceme další," uvedl na facebookových stránkách události Zastavme Rusko, podpořme Ukrajinu účastník protestu Jiří Ludvík.

Agresi vůči Ukrajině veřejně odsuzují i čeští a moravští biskupové. V neděli plánuje církev využít při bohoslužbách mešní formulář „V době války nebo rozvratu“ spolu s II. eucharistickou modlitbou „O smíření“. Zároveň byla vyhlášena kostelní sbírka, jejíž výtěžek poputuje na pomoc Ukrajině. Bohoslužba s prosbami za mír ve světě se uskuteční také v brněnském Betlémském kostele na Pellicově ulici, a to v pondělí 28. února v 19:00.


Zakrytá socha rudoarmějce ve Znojmě s nápisem Okupanti, běžte domů FOTO: Ivo Rakušan

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Ukrajina, invaze, Rusko, protest, demonstrace, Brno, ruská invaze na Ukrajinu, Vladimir Vladimirovič Putin, válka, Jiří Ludvík, Znojmo, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před ruským konzulátem v Brně protestovali lidé proti invazi na Ukrajinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.