Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně renovují historický trolejbus. Dostane nové vybavení a původní barvu

Pracovníci brněnského dopravního podniku se pustili do opravy trolejbusu Škoda 9Tr, který se do Brna vrátil z Ukrajiny. Vůz, který na jižní Moravě sloužil před třiceti lety, se přidá do sbírky retro vozidel. Do ulic vyjede po dvouleté kompletní renovaci.

Historický trolejbus Škoda 9Tr se Dopravnímu podniku města Brna podařilo získat roku 2019. Už od počátku bylo jasné, že se vůz přidá do sbírky historických vozidel, která mapují vývoj městské hromadné dopravy. 

Trolejbusy Škoda 9Tr vyráběl závod Škoda Ostrov v letech 1958–1981. Brněnský dopravní podnik v letech 1963–1981 postupně zařadil do provozu celkem 121 vozů této typové řady. Poslední byl vyřazen v roce 1996. 

Trolejbus s evidenčním číslem 3136 šel v Brně do provozu v roce 1980. Začlenil se tak mezi 120 dalších vozů této typové řady, které v Brně jezdily. Po dosloužení odkoupilo trolejbus západoukrajinské město Rovno, kam byl v roce 1996 společně s dalšími šesti vozy odeslán. Tam sloužil v každodenním provozu třiadvacet let.

Nyní čeká vozidlo renovace, která potrvá více než dva roky. Až vyjede Škoda 9Tr z prostor vozovny, bude znovu vozit cestující. V prvním roce čeká trolejbus oprava karoserie, další rok zaberou práce na lakování, montáži elektrické výzbroje či kabině řidiče. „Zcela nové nebo kompletně rekonstruované bude i vybavení interiéru, doplňky exteriéru, kabeláž nebo sběrače. Budeme se snažit využít co nejvíce dobových prvků nebo vyrobit nové, které budou vypadat jako původní,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek

Po opravě bude mít vůz svoji původní červenokrémovou barvu. V brněnské sbírce je momentálně už patnáct historických autobusů, trolejbusů a tramvají. Brňané se jimi vozí na akcích dopravního podniku, města Brna nebo na sezónní historické lince.


Historická fotografie trolejbusu Škoda 9Tr v Brně. FOTO: BMHD.cz/David Pearson

Dopravní podnik opravuje rovněž trolejbus Škoda 22Tr, jehož zástupci byli prvními kloubovými trolejbusy v Brně, a oblíbenou československou Škodu 14Tr. Ta se v době největší slávy vyvážela do bývalého Sovětského svazu i Německé demokratické republiky. Oba opravené kusy rozšíří historickou sbírku dopravního podniku už letos.

V Brně funguje největší trolejbusová síť v České republice. Poprvé nastoupili Brňané do trolejbusů roku 1949, v sedmdesátých letech se pak doprava rozšířila v návaznosti na výstavbu nových sídlišť. Nyní fungují trolejbusy jako podpora tramvajové dopravy, která v moravské metropoli dominuje. Historické a retro vozy jsou k vidění na akcích, jako jsou Dopravní nostalgie, dny otevřených dveří a oslavy města Brna.

V Brně vracejí lesk historickým trolejbusům

Pondělí, 10. ledna 2022, 12:15Doprava

V Brně vracejí lesk historickým trolejbusům

Do sbírky historických vozů Dopravního podniku města Brna (DPMB) přibydou v letošním roce dva zrenovované trolejbusy. Dopravce opraví vozy typu 22Tr, 14Tr a postupně se přesune k rekonstrukci původně brněnského trolejbusu 9Tr, který se podařilo...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dopravní podnik města Brna

Štítky trolejbus, doprava, dopravní podnik, Brno, Dopravní podnik města Brna, Škoda 9Tr, oprava, Ukrajina, Jihomoravský kraj, Škoda Ostrov, Česko, Sovětský svaz, Německá demokratická republika

V Brně renovují historický trolejbus. Dostane nové vybavení a původní barvu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.