Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Důchodce v Brně postihla v šalině srdeční příhoda. Zachránili ho pohotoví cestující

Na cestu šalinou v druhé polovině ledna jen tak nezapomene brněnský důchodce. Při jízdě ho postihla zástava oběhu a přímo ve voze zkolaboval. Na pomoc zraněnému přispěchali pohotoví cestující, kteří zahájili masáž srdce, což nakonec seniora zachránilo. 

Zdravotní komplikace propukly u staršího pasažéra na brněnském Šilingrově náměstí v tramvajové lince 12. Potíží si všimli i ostatní cestující. Nejvíce chladnou zachovali mladý muž a žena, která, jak se později, ukázalo, byla zdravotní sestřička. „Tento zážitek mi opět ukázal, co v životě má opravdu cenu. Jsem ráda, že jsem mohla pomoci. Společně s dalším cestujícím jsme ze sebe při masáži srdce vydali maximum. Bylo mi ctí, pokud jsem napomohla k záchraně života, snad se toto poděkování dostane i k muži, který společně se mnou resuscitoval až do příjezdu záchranářů,“ popsala skromně hrdinka z šaliny Veronika Komínková Fabianová.

Zachráncům dávala po celou dobu pokyny operátorka záchranky. I díky tomu zvládli masáž srdce na výbornou a na dobrou práci následně navázali přímo záchranáři, kteří rozšířili péči. „Pokračovali jsme v masáži srdce a použili jsme opakovaně defibrilátor. Zajistili jsme dýchací cesty pacienta, napojili jej na řízenou ventilaci a zaléčili. Posléze se nám podařilo obnovit srdeční činnost. Musím pochválit všechny své kolegy, ale také cestující, kteří resuscitaci zahájili. Oporou nám byl i řidič tramvaje,“ uvedla lékařka Eva Freyová, která se společně se svými kolegy záchranáři o pacienta postarala.

Důchodce si převzali zdravotníci ve Fakultní nemocnici u svaté Anny, kam jej sanitka převezla. Všichni zachránci obdrželi nedávno i dojemný dopis od rodiny seniora. „Pochvala moc potěšila a máme i skvělou zprávu. Náš pacient se zotavuje, daří se mu každým dnem lépe a teď už je v domácí péči. A to je pro nás ta největší odměna. Všem, kteří pomohli, děkujeme,“ dodala Michaela Bothová, mluvčí jihomoravských záchranářů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Záchrana, Záchranáři, Důchodce, Kolaps, masáž, pacient, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Důchodce v Brně postihla v šalině srdeční příhoda. Zachránili ho pohotoví cestující  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.