Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Válečný veterán Emil Boček oslaví 99. narozeniny, ve věznici mu vyrobili dárek v podobě modelů stíhaček

Za pár dní oslaví poslední žijící český stíhací pilot z britského Královského letectva neuvěřitelné 99. narozeniny. Dárky v podobě dvou modelů letounu spitfire mu dnes předal generální ředitel vězeňské služby Simon Michailidis. Miniatury vyrobili žáci středního odborného učiliště v plzeňské věznici a nevybrali si je náhodou. Boček totiž na těchto strojích létal jako pilot u československé 310. stíhací perutě RAF.

„Připomínají mi moje mládí, kdy jsem na nich strávil dost času," okomentoval Boček svůj dárek. Modely britského stíhacího letounu Supermarine Spitfire Mk IX pro Bočka vyrobili metodou 3D tisku a následného lepení jednotlivých dílů žáci středního odborného učiliště v plzeňské věznici. Letadlo zhotovili podle dobových fotografií a dostupné technické dokumentace. Práce trvaly zhruba tři měsíce, modely se skládají z více než 250 dílů. Výrobu koordinoval vedoucí tamního školského vzdělávacího střediska Pavel Kalina, který je rovněž válečným veteránem: účastnil se mírových misí UNPROFOR a IFOR.

Emil Boček při dnešním setkání prozradil, že se spitfirem jednou krátce po startu havaroval.  „Měl jsem havárii. Po startu mně vysadil motor, tak jsem přistál mezi krávy. Náhodou se nic nestalo a přiletěl ke mně Angličan, který se se mnou chtěl domluvit, ale my jsme se nebyli s to domluvit, protože koktal," popsal s úsměvem.

Emil Boček na letounu Harvard během výcviku v Kanadě roku1943, foto: Paměť národa

Novinářům řekl, že na dlouhověkost žádný recept nemá a blížící se narozeniny příliš neprožívá. „Zatím pokud chodím a trochu mně to myslí, tak je to dobrý. Já su rád, že chodím a nevadí mi chodit," uvedl veterán, který si postěžoval pouze na zhoršený sluch. „Narozeniny moc neslavím, na to já nejsu," dodal brněnský rodák s tím, že po smrti manželky je už sedm let sám.

Zároveň ale připustil, že u příležitosti svých narozenin očekává návštěvy přátel. „Teď bydlím ve vojenské nemocnici v Brně a tam mám pořád nějaké návštěvy. Je to lepší, když přijdou kamarádi a pokecáme spolu, jak když tam člověk sedí na posteli a kouká doblba," uzavřel.

Emil Boček se narodil 25. února 1923 v Brně. V roce 1939 ilegálně opustil území protektorátu a vstoupil do československé zahraniční armády. O čtyři roky později absolvoval pilotní výcvik v Kanadě a od října 1944 nastoupil jako pilot-stíhač u československé 310. stíhací perutě. Na svém kontě má 26 operačních letů, nalétal 73 hodin a 50 minut. Za bojové hrdinství obdržel vysoká československá a britská válečná vyznamenání. Prezident Václav Klaus mu v roce 2010 propůjčil nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva III. třídy. Současný prezident Miloš Zeman mu v roce 2019 udělil řád nejvyšší třídy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lubomír Světnička z natoaktual.cz, Vězeňská služba České republiky

Štítky Emil Boček, váleční veterán, RAF, Pleň, Brno, 3D, model, Spitfire, narozeniny, Royal Air Force, Vězeňská služba České republiky, Simon Michailidis, Kanada, Harvardova univerzita, IFOR, Pavel Kalina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válečný veterán Emil Boček oslaví 99. narozeniny, ve věznici mu vyrobili dárek v podobě modelů stíhaček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.