Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno touží po rehabilitačním centru v městských lázních. Jen další vizualizace, kritizuje městská část

Více než dvacet let zůstává napospas osudu část budovy městských lázní v brněnských Zábrdovicích. Památkově chráněné budově, kterou navrhl významný architekt Bohuslav Fuchs, nyní svitla naděje na oživení. Magistrát vyrukoval s nápadem, že v nevyužívané části objektu vznikne rehabilitační centrum. Nad návrhem ale nevěřícně kroutí hlavou v městské části Židenice, na jejímž území se plovárna nachází.

O využití funkcionalistické budovy pocházející z konce dvacátých let minulého století se vedou v moravské metropoli debaty několik let. Zatímco letní část lázní zahrnující bazény, převlékárny nebo sprchy funguje, prostory určené pro koupaní v zimě včetně tamější restaurace zejí prázdnotou.

Budova lázní se na zimu využívá částečně jako sklad věcí potřebných pro letní provoz. I přes vlhko a zimu je tam lepší klima než venku. Budova je nevyužitá od počátku tohoto tisíciletí. Jako poslední zde byla v provozu hospoda v prvním patře a kadeřnictví. Lázně jako takové se nevyužívají již od devadesátých let,“ řekla Drbně Michaela Dittrichová, mluvčí městské společnosti Starez-Sport, která má areál ve správě.

Radní chtějí dopřát lidem relax

Chátrání a skomírání hodnotného prostoru chce změnit magistrát, konkrétně se vytasil s ambiciózním nápadem náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle návrhu by vzniklo v prostorech rehabilitační centrum, kam by bylo možné přesunout provoz dětské rehabilitace z polikliniky v Bílém domě či Polikliniky Zahradníkova. 

Centrum by nabízelo širokou možnost rehabilitačních programů včetně balneoterapie. Počítáme ale také s vybudováním multifunkčního sálu, lékařského a technického zázemí a také prostorů pro různé doplňkové služby jako například kadeřnictví nebo pedikůra a podobně,” popsal plány Hladík, podle nějž má objekt rehabilitačně-wellnessový charakter.

Podle lidoveckého politika hodlá město nyní zpracovat studie a potřebné dokumentace pro povolení stavby. Pokud vše půjde podle plánu, stavět by se mělo v roce 2024. Práce potrvají zhruba dva roky a na záměr hodlá radnice získat dotaci. Celkově má rekonstrukce kulturní památky spolknout zhruba 100 až 300 milionů korun.

Brno město vizualizací 

Nápad na vybudování relaxačního centra plného páry, masérů či vířivek se nesetkal s pochopením v městské části Židenice, která plánovala dříve neúspěšně do objektu přesunout radnici či část stavby oživit provizorně kinem. Podle tamějšího místostarosty Petra Kunce (nez.) nedává současný nápad smysl především z ekonomického hlediska. Naráží tím především na to, že město si půjčuje na velké projekty, z nichž nejvíce vyčnívá plánovaná výstavba multifunkční haly na výstavišti. 

Nápad je nesmysl. Brno vyčerpalo celý úvěrový rámec, půjčuje si na obecní firmy a není schopné mnohé projekty vůbec dokončit jako třeba atletickou halu v kampuse. Nevím tedy, kde chce vzít 300 milionů. Nehledě na to, jak náročný by projekt byl z hlediska technických zásahů do konstrukcí a provozních nákladů. Vnímám to celé jako politické PR, kdy je cílem udělat další vizualizaci a ukázat veřejnosti pěkné obrázky,“ sdělil Kunc, který poukázal i na to, kolik sportovišť či studií město v nedávné době představilo. 

Namátkou se jedná například o vodácký kanál na Svratce, rychlobruslařský ovál za Lužánkami či cyklistický velodrom v Komárově. Delší dobu pak leží na stole nový fotbalový stadion a o slovo se hlásí také basketbalový klub Žabin, který chce v dalších letech stavět nový stánek a nyní vyhlíží přístavbu haly na Rosničce. Z dosavadních plánů se pak zatím uskutečňuje výstavba nového plavečáku za Lužánkami, jehož náklady činí bezmála 250 milionů korun.

(Ne)důstojné muzeum Fuchse

Součástí plánů radnice je také to, že v opravené stavbě budou lidé chodit nejen za vodními radovánky, rehabilitací, ale také za vzděláním. Magistrát totiž plánuje, že tamní areál zasvětí slavnému architektovi Bohuslavu Fuchsovi, jenž zábrdovickou plovárnu navrhl.

V rámci objektu bychom také chtěli vybudovat muzeum Bohuslava Fuchse, v Brně totiž doposud neexistuje žádná stálá expozice, která by se zaměřovala na Fuchsovo významné dílo,“ vysvětlil Hladík.

Naproti tomu židenický místostarosta nesdílí náměstkovu myšlenku. „Mít výstavní síň Bohuslava Fuchse ve sklepních prostorech je nedůstojné,“ myslí proti tomu Kunc.

O tom, jak celý projekt dopadne se nakonec nejspíše rozhodne až v dalším volebním období. Příští rok na podzim se totiž uskuteční komunální volby, z níž vzejde nová koalice na radnici i městské části. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMB

Štítky Zábrdovice, lázně, Památka, Fuchs, Architektura, Brno, městská část, Bohuslav Fuchs, vizualizace, Židenice, Petr Hladík, Petr Kunc, Michaela Sejnová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Brno touží po rehabilitačním centru v městských lázních. Jen další vizualizace, kritizuje městská část  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.