Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na vánočních trzích v Brně část prodejců otevře stánky, zbylí dostanou kompenzace

Prodejci na brněnských adventních trzích přeci jen otevřou stánky. Město po dohodě s hygieniky rozhodlo, že s ohledem na současná vládní opatření, jež zakazují pořádání vánočních trhů, část podnikatelů může na náměstích v centru moravské metropole prodávat zboží. Ostatním stánkařům slíbila radnice kompenzace, které hodlá vyčlenit z městského rozpočtu.

Na Zelném trhu se původně mělo nabízet zboží v devadesáti stáncích, nakonec jich zbylo deset, jež dostaly výjimku a nabízí zákazníkům zboží. Jedná se například o trhovce, kteří nabízejí sezónní sortiment s vánoční tematikou, jako jsou adventní věnce, ozdoby, nebo jmelí. 

Nechceme jít a nepůjdeme cestou prostého přejmenování nachystaných akcí například na farmářské trhy, ale v souladu s platným vládním opatřením a po konzultacích s krajskou hygienickou stanicí necháváme v provozu a případně chystáme otevření stánků se sortimentem, na který se vztahuje výjimka,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Zelenou dostali stánkaři nejen na Zelném trhu, kde trhy zajišťuje městská část Brno-střed, ale také na Dominikánském náměstí, náměstí Svobody a na nádvoří Staré radnice. Tam je organizuje Turistické informační centrum města Brna (TIC), které je městskou příspěvkovkou. Podle ředitelky TICu Jany Janulíkové vede organizace s podnikateli pravidelná jednání. Očekává se, že někteří využijí nabízené výjimky a budou prodávat, jiní naopak vypovídají smlouvy. 

Prodejcům, kteří o to žádají, vracíme nájemné v plné výši. Část z nich zatím nemá o vrácení zájem, protože vyčkávají, zda nebude v nějakém režimu povoleno otevření,“ uvedla Janulíková. 

Virtuální tržiště i kompenzace pro trhovce

Lidé, kteří chtějí podpořit trhovce, kteří přišli kvůli vládnímu zákazu, mají možnost zakoupit jejich zboží na takzvaném virtuálním tržišti. „Na virtuální tržiště, které jsme spustili, je možné vstoupit prostřednictvím webových stránek brnensketrhy.cz,“ uvedl tajemník Úřadu městské části Brno-střed Petr Štika, který připomněl, že městská část rovněž umožnila fungování venkovních zahrádek až do konce roku.

Pro další stánkaře chystá město kompenzace. Konkrétní podoba podpory zatím není jasná. Město si zatím bere čas na to, aby nastudovalo podmínky určené státem.  „Čekali jsme na podmínky státu, aby nedošlo k poškození prodejců možnou situací, že jako první bude kompenzovat město a kvůli tomu prodejci neuspějí s žádostí u příslušného ministerstva. Jakmile se s nimi seznámíme, budou pokračovat jednání ohledně výše podpory ze strany města,“ řekla primátorka Vaňková. 

Ohodnoť článek

Štítky Brno, Advent, Covid, Opatření, Zelný trh (Brno), Markéta Vaňková, městská část, Krajská hygienická stanice, ODS, vánoční trhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vánočních trzích v Brně část prodejců otevře stánky, zbylí dostanou kompenzace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.