Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Smysl mi to dává, říká hejtman Grolich o vyvolání nouzového stavu

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) dnes navrhne vládě, aby kvůli epidemii koronaviru vyhlásila nouzový stav. V nemocnicích je v současnosti téměř 4900 pacientů s covidem a opatření by umožnilo výpomoc mediků. S nouzovým stavem souhlasí také jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Situace v jihomoravských zdravotnických zařízeních se v poslední době zhoršuje, nemocnicím schází personál i covidová lůžka. Například ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně momentálně leží 120 koronavirových pacientů a s akutními necovidovými případy musí vypomáhat Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. V nemocnicích v kraji nyní pomáhá devětatřicet vojáků, osm hasičů a svoje síly nabízí také šestnáct dobrovolníků z řad policistů.

„Nejpostiženější jsou teď ty největší kraje. Tohle není živelná katastrofa, která zasáhla jeden dva okresy. Průšvih je v celé republice. Důležitá jsou ale konkrétní opatření, nouzový stav je jenom systém řízení a má taky velký symbolický význam. Smysl mi to dává," řekl dnes k vývoji situace hejtman Grolich.

V jihomoravských nemocnicích dnes leží 826 lidí s koronavirem, sedmdesát procent hospitalizovaných je neočkovaných. Pacienti po vakcinaci jsou většinou osoby nad pětasedmdesát let s přidruženými chorobami. „Můžete si říkat, co chcete, ale tohle jsou čísla, která si nevymyslíte. To není názor. Takhle to je,“ podotkl Grolich. Podle něj je již nyní jasné, že v prosinci bude v českých nemocnicích přes pět tisíc lidí s covidem a více než dvě stě z nich bude na jednotkách intenzivní péče.

Návrh na vyhlášení nouzového stavu dnes potvrdil ministr zdravotnictví Vojtěch. Že vláda návrh zvažuje, řekla dnes ráno Českému rozhlasu-Radiožurnálu také hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Ještě v pátek po jednání vlády přitom Vojtěch tvrdil, že nouzový stav není nutný. V souvislosti s koronavirem začal nouzový stav poprvé loni v březnu, podruhé před rokem 5. října. Několikrát byl prodloužen a skončil letos 11. dubna. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky politika, nouzový stav, koronavirus, opatření, Jan Grolich, nemocnice, COVID-19, Adam Vojtěch, pandemie covidu-19, ANO 2011, KDU-ČSL, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smysl mi to dává, říká hejtman Grolich o vyvolání nouzového stavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.