Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Brně vznikl díky Dáme na vás unikátní projekt na podporu onkologicky nemocných žen

PR článek

Bezmála 70 tisícům lidí každý rok lékaři v České republice diagnostikují rakovinu. Zlepšit péči a dodat onkologickým pacientům sebedůvěru prostřednictvím specializovaných aktivit se snaží Andrea Nováková. Ve svém projektu se zaměřuje na pacientky, jež podstupují náročnou léčbu. Nápad přihlásila do loňského hlasování participativního rozpočtu města Brna Dáme na vás. Záměr získal podporu Brňanů a umístil se na pátém místě se ziskem 3 171 hlasů, díky čemuž obdržel na uskutečnění přes dva miliony korun.

Projekt Nebýt na to sama zahrnuje hned několik aktivit pro onkologicky nemocné ženy. Například zřízení kosmetické poradny nebo specializovaná cvičení. Jak dlouho jste takto komplexní návrh vytvářela? 
S nadsázkou říkám, že za projekt vděčím covidu. Dříve jsem byla hodně zaměstnaná, ale najednou bylo vše zavřené, takže jsem nemohla do práce a získala dost času na přípravu návrhu.

Jaká byla vaše motivace pro podání projektu? 
Především jsem sama bývalá onkologická pacientka, takže velmi dobře vím, čím vším si žena v aktivním věku a její rodina musí projít. Myslím si, že je velmi důležité, aby pacientky zůstaly i v průběhu nemoci aktivní. Pokud nemůžou pracovat, je dobré, aby se mohly věnovat nějakým aktivitám, při nichž nemusí tolik zaměstnávat hlavu. Napadlo mě proto něco vytvořit. Ono sedět na zadku a nadávat je jednoduché, ale něco vymyslet už bývá složitější. Přitom díky participativnímu rozpočtu se lidé můžou zapojit jednoduše.

Když se pokusíte projekt obecně popsat, o co v něm jde?
Je to projekt pro onkologicky nemocné ženy, který dává v průběhu léčby všem pacientkám s různými druhy diagnóz šanci na aktivní život. Navrhli jsme osm základních aktivit, v současnosti již několik z nich realizujeme. V červnu jsme ve Švejdově pavilonu MOÚ spustili unikátní onkokosmetickou poradnu a od září mohou pacientky využít možnost pohybových aktivit - jógu a terapii tancem. Také se vytvořila první uzavřená psychoterapeutická skupina z řad pacientek. Jak poradna, tak cvičení a terapeutická skupina jsou vedeny odborníky se specializací na onkologické pacientky. V neposlední řadě mohou pacientky v rámci arteterapie navštívit výtvarnou dílnu v areálu MOÚ. Doposud otevřené aktivity představují takový nadstandard, který pomáhá léčeným ženám po fyzické, ale i psychické stránce.

Projekt je pro všechny ženy

Které aktivity z těch osmi si nejvíce považujete? 
Nemůžu to ještě zcela zhodnotit, protože některé aktivity teprve začínají nebo jsou ve fázi přípravy. Z mého pohledu je ale stěžejní a hlavní aktivita zaměřená na dermatologickou péči, kterou zajišťuje zmíněná onkokosmetická poradna. To je opravdu unikátní pro všechny pacientky léčené v Brně. Mají tam možnost odborného poradenství, vyšetření pomocí přístroje pro typizaci kůže postižené ozařováním, chemoterapií,imunoterapií nebo hormonální léčbou. V neposlední řadě také příležitost probrat problémy s růstem a kvalitou vlasů, o které spousta žen při léčbě přichází. Z vlastní zkušenosti vím, jak náročné to pro ně je.

Dochází do kosmetické poradny lidé pouze z brněnského onkologického ústavu?
Ne, je pro všechny léčené ženy v Brně, takže do poradny mohou pacientky, které se léčí v  jakékoliv brněnské nemocnici. MOÚ nám poskytl nadstandardní zázemí ve Švejdově pavilonu, za což jsme velmi vděčni. Poradna funguje dva dny v týdnu a nyní jsme už schopni zaplnit kapacitu, což je dvanáct žen týdně. 

Váš nápad je odlišný oproti ostatním standardním projektům v Dáme na vás. Většinou lidé přichází s tím, aby se něco postavilo. Věřila jste, že můžete uspět i s podobným "měkkým" projektem? 
Je pravda, že bylo loni několik kvalitních návrhů, takže si skutečně vážím, že se nám podařilo uspět. Pomáhala mi k tomu spousta lidí. Rodina, přátelé, lékaři a sestry z MOU a ostatních brněnských nemocnic, dále z Lékařské fakulty a fakulty sportu a sportovních studií, ze zdravotnických škol, jednoduše každý, kdo nezůstal vůči tomuto tématu lhostejný. Ale třeba i bývalí soutěžící, kterým se podařilo uspět s podobným projektem. Zmínit můžu třeba paní Vlahovičovou, která uspěla s návrhem na podporu onkologicky nemocných dětí.

Důležitá je kampaň

Jak jste prožívala kampaň, kterou jste měli ztíženou proticovidovými restrikcemi?
Prožívala jsem to každou minutu, bylo to hektické období. Myslím, že při kampani jsme byli připraveni a rádi jsme využili možnosti podpory projektům ze strany Kanceláře participace. Je bohužel pravda, že covid nám trochu pokazil plány. Vše jsme proto směřovali hlavně do online světa, když nebylo možné jít například do nemocnic a s projektem seznámit pacienty a jejich blízké. Podpořili nás formou videa jak lékaři MOU, tak například brněnská  herečka Pavla Vitázková. Její video, myslím, dokázalo spoustu lidí přimět k rozhodnutí hlasovat pro náš projekt. Z vlastní zkušenosti můžu tedy říci, že kampaň je hodně důležitý aspekt, na který by navrhovatelé neměli zapomínat. Je ale na každém, jak ji pojme. 

Co vše vám zbývá ještě v projektu dokončit? 
Nyní jsme asi v polovině časového horizontu, abychom dokončili všechny navržené aktivity. Jedná se například o různé druhy workshopů,  točení videí edukačního charakteru, ale také videí zaměřených jak na onkologického pacienta, tak na blízké osoby, rodiny nemocných žen. Dále chceme realizovat  relaxační pobyty pro samotné  pacientky nebo i pobyty žen s dětmi. Brzy budou mít pacientky  také možnost hlídání dětí v době, kdy dochází na léčbu. Chystáme také pracovní listy pro děti, jejichž maminky touto náročnou léčbou procházejí.

Věříte, že se podaří udržet aktivity i v budoucnu?
Chceme ženám alespoň částečně zpříjemnit cestu léčbou, nabídnout aktivity, které budou prospěšné pro pacientky samotné, ale i pro jejich blízké. Budeme tedy doufat, že najdeme cestu, jak projekt smysluplně udržet i v příštích letech. Doufám, že třeba prostřednictvím  medializace si ho všimne více lidí, díky čemuž bychom se mohli ucházet i o podporu města a dalších organizací, protože je to v mnoha ohledech unikátní projekt.

Plánujete se zapojit i do dalších kol Dáme na vás a sledujete současné projekty, které soutěží v listopadovém hlasování?
Zatím nechci prozrazovat, zda se chystáme podat nový projekt. Uvidíme. Současné hlasování ale sleduji a zajímá mě, co lidé navrhují.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Dáme na vás, Brno, Magistrát, Hlasování, projekt, léčba, lékař, Andrea Nováková, Česko, Pavla Vitázková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vznikl díky Dáme na vás unikátní projekt na podporu onkologicky nemocných žen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.