Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dotační programy nabízené městem Brnem!

PR článek

S vizí více „eko“, ale také komunitního Brna, byly vyhlášeny programy Nábřežít! a Vnitroblok!, které se rovněž těší velké oblibě.

Dotační program Vnitroblok! byl poprvé vyhlášen v roce 2018 s cílem posílit městskou zeleň a přispět k sousedské pospolitosti. Jeho prostřednictvím bylo a je možné ozelenit vnitrobloky a přilehlé zelené plochy staveb na území města Brna. V letošním roce se program dočká zatím největších zásahů; bude doplněn o motivační apel směřovaný k žadatelům týkající se obnovy či změny ploch vnitrobloků užívaných v současnosti jako parkovací plochy pro vozidla na plochy zeleně. Dále bude jako jednaz povinných příloh žádosti požadován profesionálně zpracovaný projektový záměr revitalizace vnitrobloku. Tento dokument bude uznatelným nákladem do výše max. 10 tis. Kč. Maximální výše dotace na jeden projekt činí a 250 tis. Kč. O dotaci je možné žádat od 15.9. do 31.10.2021. Zde se můžete podívat na již podpořené projekty.

V rámci prvního jmenovaného bylo uspořádáno již několik akcí na nábřežích brněnských řek. Cílem programu je oživit tyto plochy, což se bezpochyby daří. Dotační program Nábřežít!, patřící k dotacím na „Podporu aktivit k oživení ploch zeleně“ má za také za cíl přilákat širokou veřejnost k řekám Svratce, Svitavě a Ponávce. Je na žadatelích z řad právnických i fyzických osob, zda tak učiní prostřednictvím kulturní, environmentálně osvětové nebo sportovní akce, výstavy, koncertu, akce určené pro děti nebo seniory. V prvních dvou letech po spuštění tohoto programu byla možnost požádat i na investiční náklady a do částky až půl milionu Kč. Program prošel kompletní obměnou podmínek a k dnešku slouží pouze na podporu akcí. Jednou z podmínek je zákaz používání jednorázových plastů při poskytování občerstvení. O dotaci ve výši až 25 tis. Kč lze žádat od 15. září do konce října.

Až do konce října je možné podat elektronickou žádost v rámci dotačních programů Zeleň střechám! a Nachytej dešťovku!. Jejich společným jmenovatelem je především hospodaření s vodou, jakožto obecně velice diskutované téma. V letošním roce byla lhůta pro podávání žádostí stanovena na termín 1.2.2021 – 31.10.2021. Jaké typy zelených střech či dešťových nádržích bylo podpořeno se dozvíte zde.

Dotační program na „podporu vytváření zelených střech“ (Zeleň střechám) je určen pro všechny, kteří chtějí zkvalitnit tepelnou stabilitu svého obydlí a žít v trvale udržitelné výstavbě. Cílem dotačního programu je hospodaření se srážkovou vodou u staveb na území města Brna. Žádost o dotaci může podat každý, kdo staví nebo rekonstruuje na území města a dotace se pohybuje až do výše 1 400 Kč na m2. Podporovány jsou střechy extenzivního typu, tak intenzivního. Podrobný popis realizace a údržby zelené střechy je popsán v Metodice, kterou naleznou zájemci na stránkách ekodotace.brno.cz v sekci dokumenty.

Dotační program na „Podporu využití srážkové vody“ (Nachytej dešťovku) je určen pro úspěšné žadatele o dotaci v rámci již zavedeného dotačního programu Státního fondu životního prostředí „Dešťovka“ a má za cíl motivovat majitele staveb na území města Brna k efektivnímu hospodaření se srážkovou vodou. Dotační podmínky zcela kopírují program SFŽP a maximální výše dotace je 50 % částky poskytnuté SFŽP.

Veškeré informace o dotačních programech Oddělení motivačních programů Odboru životního prostředí naleznou zájemci na stránkách ekodotace.brno.cz

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky dotační programy, město brno, ekologie, dotace, Brno, vnitroblok, Státní fond životního prostředí, zelená střecha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotační programy nabízené městem Brnem!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.