Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Alzheimerova choroba může udeřit i před čtyřicítkou, počet nemocných roste

Ztrácení předmětů, opakování otázek, problém s rozeznáním blízkých. Alzheimerova choroba mění kvalitu života asi třetině osmdesátníků i jejich rodině. Přestože trápí čím dál více osob včetně mladších ročníků, zůstává neléčitelným strašákem nového tisíciletí.

Zákeřná Alzheimerova choroba útočí na část lidského mozku a postupně způsobuje pokles kognitivních funkcí, jako jsou paměť, myšlení a úsudek. První náznaky, že není něco v pořádku, přijdou ve chvíli, kdy postižení lidé začnou mít problém s časovou orientací, zapomínáním běžných věcí i zhoršením každodenních aktivit. Postupem času se z pacientů stávají osoby závislé na neustálé pomoci druhých. Právě na dnešek připadá mezinárodní den věnovaný této nemoci.

Rizikovými faktory pro vznik Alzheimerovy choroby jsou rodinné dispozice, věk i ženské pohlaví. Nejčastěji se proto do ordinací lékařů dostávají ženy ve věku nad šedesát let. „Nejnižší věk pacientů v našem centru byl něco pod čtyřicet let, kdy šlo o monogenně dědičnou, takzvanou familiární formu Alzheimerovy nemoci. Vzniká v důsledku mutace v důležitých genech a týká se zhruba jednoho procenta všech případů,“ vysvětlila vedoucí lékařka Centra pro kognitivní poruchy Lenka Krajčovičová z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, jež se specializuje na pomoc lidem s demencí.

Pacientů přibývá, vyhlídky nejsou příznivé

Podle mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) loni klientů s Alzheimerovou chorobou, stejně jako v letech minulých, meziročně přibylo, ač ne drasticky. „Vloni se léčilo s Alzheimerovou chorobou 47 255 klientů VZP, z toho téměř třiatřicet tisíc žen. V minulém roce přibylo pacientů výrazně méně, nižší záchyt nemoci mohl být způsoben epidemiologickou situací, kdy řada lidí návštěvu lékaře raději odložila," vysvětlila mluvčí Viktorie Plívová.

Právě odkládání vyšetření ale v případě Alzheimerovy choroby není vhodným postupem. Většina pacientů bývá diagnostikována až v pozdějších stádiích, v nichž již léčba není tak účinná. „Pokud má někdo podezření, že u něj Alzheimerova nemoc započala, v prvním kroku by měl navštívit svého praktického lékaře. Ten provede alespoň základní vyšetření krve a screeningový test kognitivních funkcí. Pokud se podezření potvrdí, došetří dotyčného specialista,“ řekla Krajčovičová.

Počet nemocných se rok od roku zvyšuje, za posledních pět let vzrostl jejich počet o třetinu a neúprosná statistika naznačuje, že s nadcházejícími desetiletími se situace nezmění. Asi desetinu nemocných nyní tvoří lidé pod pětašedesát let a výjimečně se mezi pacienty objeví také třicátníci.

Důležitost tréninku paměti

A jak se nemoci vyhnout? Dědičné formě choroby bohužel není možné předejít. V případě takzvané sporadické formy, jež se projevuje až v pozdějším věku, může ale člověk její příchod do určité míry ovlivnit. Menší pravěpodobnost vzniku Alzheimerovy choroby mají lidé, kteří dodržují zdravý životní styl, zdravě jedí, udržovují si dobrou tělesnou hmotnost či dostatek pohybu. Kromě obezity jsou přitěžujícími faktory pro rozvoj nemoci také cukrovka, vysoký krevní tlak a cholesterol i kouření.

Pro fungující léčbu je důležitá včasná diagnostika a nasazení léků, které podporují činnost mozku. Medikamenty sice není možné Alzheimerovu nemoc zcela vyléčit, pomáhají ale ke zmírnění příznaků. K udržení kognitivních funkcí postižených osob pomáhá také vystavování mozku určité záteži. K dostání jsou speciální sešity určené k procvičování krátkodobé paměti, pozornosti i schopnosti plánovat. Stejně jako různá cvičení ale pacienti potřebují podporu nejbližší rodiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pasja1000/Pixabay.com

Štítky alzheimer, Alzheimerova choroba, nemoc, zdraví, mezinárodní den, pacient, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Viktorie Plívová, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alzheimerova choroba může udeřit i před čtyřicítkou, počet nemocných roste  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.