Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Maso mění klima. Aktivisté z Brna chtějí rostlinnou stravu do školních jídelen

Brněnské ekologické hnutí Nesehnutí přišlo s novou kampaní, která chce zavést pestřejší, více rostlinnou stravu do českých školních jídelen. Maso, které se v současné době na talířích školáků pravidelně objevuje, je podle organizace jednou z nejvýznamnějších příčin klimatické krize. Nesehnutí chce přizpůsobit stravu vegetariánským a veganským dětským strávníkům.

Kampaň Pestré jídelny usiluje o zdravější obědy do českých školních jídelen. Hlavními požadavky, které Nesehnnutí na Ministerstvo školství má, jsou pestrá a zdravá strava, zpřístupnění školního stravování pro lidi s dietetickými potřebami a více rostlinných jídel v jídelníčku. „Školní strava neodpovídá aktuálním doporučením, chybí více zeleniny, ovoce i luštěnin. Spotřební koš stanovující povinné množství některých potravin v jídlech navíc ještě komplikuje práci jídelnám, které se samy snaží o změnu k lepšímu,” řekla koordinátorka kampaně Nesehnutí  Anna Neumannová.

České jídelny by podle Nesehnutí měly vypadat jako školní zařízení v Rakousku či Německu, kde je zelenina každodenní součástí jídelníčku a naopak obědy obsahující živočišnou stravu se omezují. Podle Neumannové by mohla změna zlepšit také současnou situaci s dětskou nadváhou, jíž trpí pětina dětí ve věku 11-15 let. „Děti se ve škole učí, co to je zdravé jídlo. V jídelně by se s ním pak měly pravidelně setkávat a mít šanci zjistit, že je také chutné. Tím si vybudují vztah ke zdravému životnímu stylu a na talířích zůstane méně zbytků,” řekl koordinátor mediální komunikace Nesehnutí Marek Hadrbolec.

Kvůli současnému systému školních jídelen se podle Nesehnutí vyhodí ročně jídlo v hodnotě zhruba 2,5 miliardy korun. Vysoký podíl živočišných potravin ve stravě je navíc jednou z hlavních příčin klimatické krize. Aby na talířích dětských strávníků nezůstávaly zbytky, přejí si aktivitsté přizpůsobit stravování potřebám všech dětí, z nichž mnohé mají alergie nebo preferují veganskou či vegetariánskou stravu a v současných jídelnách se často nenají.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto RitaE/Pixabay.com

Štítky strava, potraviny, maso, klimatická krize, nesehnutí, ekologie, školní jídelna, jídlo, Brno, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maso mění klima. Aktivisté z Brna chtějí rostlinnou stravu do školních jídelen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.