Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj dostane peníze na záchranu vesnických prodejen

Jihomoravský kraj chystá další dotační program, který pomáhá přežít prodejnám na vesnicích, jež v posledních letech mizí ze života malých obcí. Krámky s potravinami podpoří Ministerstvo průmyslu a obchodu, které vyčlenilo pro jižní Moravu celkem tři miliony koruny.

Jihomoravský kraj pravidelně v posledních čtyřech letech vypisuje dotační program na záchranu vesnických prodejen. Nyní se nabídka pro provozovatele krámů rozšířila o státní podporu Obchůdek2021+, v níž si přijdou až na sto tisíc korun. Systém funguje tak, že úřad konečným příjemcům dotaci předfinancuje a následně ve stanoveném termínu podá žádost o proplacení ex post na ministerstvu.

„Tento dotační program, stejně jako ten krajský, je zaměřený na udržení chodu venkovských prodejen potravin v místech, kde je jediný obchod se sortimentem potravin a není schopen bez podpory pokračovat v provozu,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL).

Cílovou skupinou dotací jsou obce s méně než tisíci obyvateli nebo obce do tří tisíc obyvatel, jejichž místní část má méně než tisíc obyvatel s jedinou prodejnou potravin spadající do klasifikace. Letos kraj už vypsal také svůj dotační program na zachování prodejen na jihomoravském venkově. Celkem na záměr vyčlenil 4 miliony korun, které rozdělil mezi 95 žadatelů z řad obcí. 

Cílem uvedeného dotačního programu je zachovat základní nabídku služeb na venkově s ohledem na kvalitu života. Krajský dotační program je zaměřen na podporu zachování provozu venkovských prodejen potravin v malých obcích (do 750 obyvatel), kde jediná prodejna bez podpory obce není schopna pokračovat v provozu,“ uvedl Petr Holeček z tiskového oddělení Jihomoravského kraje.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Prodejny, Jmk, dotace, Vesnice, Jihomoravský kraj, jídlo, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Jan Zámečník, KDU-ČSL, Petr Holeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj dostane peníze na záchranu vesnických prodejen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.