Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravské kostely se dočkají peněz na rekonstrukci

Celkem dva římskokatolické chrámy ve Vyškove získaly od místní radnice peníze na rekonstrukci či technické úpravy. Jedná se o kostel Nejsvětější Trojice v Dědicích, kde je nutná obnova hodinového stroje. Zařízení je na hranici životnosti. Další peníze míří k Římskokatolické farnosti Rychtářov, jíž dotace pomůže se zrestaurováním oltáře.

Časostroj vykazuje již delší doby odchylky v chodu, navíc vyžaduje stále náročnější údržbu. Obnova hodin pocházejících z druhé poloviny 20. století je podle Římskokatolické farnosti Vyškov-Dědice nutná, a tak se obrátila na vyškovskou radnici, která souhlasila s poskytnutím dotace. Celkem poputuje na elektrifikaci pohonu stroje kostela Nejsvětější Trojice přes 80 tisíc korun.

Původní mechanický stroj farnost zachová na svém místě. Na elektrifikaci uvolňujeme 40 tisíc korun. Pomůžeme tak nadále zajistit chod věžních hodin, které informují o přesném čase kolemjdoucí,“ řekl místostarosta Vyškova Josef Kachlík (STAN).

O deset tisíc víc pak míří k Římskokatolické farnosti Rychtářov. Dotace pomůže s restaurováním mramorování hlavního oltáře kostela Nanebevzetí Panny Marie v Rychtářově. Oltář je ve špatném stavu, šikovné restaurátorské ruce jsou potřeba. Na zásah se farnosti v letošním roce podařilo získat dotaci z ministerstva kultury ve výši 250 tisíc korun.

Celkově se náklady šplhají k 320 tisícům. „Farnost v současné nepříznivé situaci není schopná zajistit zbytek peněz. Vzhledem k památkovým hodnotám objektu dotaci rádi poskytneme. V první etapě bude nutné provést restaurování mramorování, jež je součástí architektury oltáře. Následovat má restaurování jeho ornamentální a sochařské výzdoby,“ popsal zásahy Kachlík. V obou dvou případech jdou peníze z rezervy na individuální dotace neziskovým organizacím.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, Kostely, Rekonstrukce, Radnice, peníze, kostel, dotace, Dědice, Josef Kachlík, Starostové a nezávislí, Nanebevzetí Panny Marie, Římskokatolická farnost Rychtářov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Špaček

Ano, naprosto v pořádku! Bourejte a rozkrádejte mlékárny apod. a opravujete kostely. Naše milá katolická církec na opravy nemá a přece nebude sahat na svůje bilionové majetky a zlato vyrvané lidu vezdejšímu. Ona totiž ani nic nechce. Nepotřebuje pozemky, rybníky, nemovitosti, polnosti, zámky, statky atd. Ale když je to Kalousek a spol. donutil převzít, tak co jim zbývalo. Ona potřebuje jen kousek střechy nad hlavou, aby mohla sloužit věřícím, tak jak si to přál Kristus.

Středa, 28. července 2021, 11:32Odpovědět

Leopold Pelíšek

Zločinecká církev nemá svoje peníze?! Starostové těch obcí jsou zřejmě z rovněž zločinecké KDU-ČSL.

Úterý, 27. července 2021, 11:08Odpovědět

Jihomoravské kostely se dočkají peněz na rekonstrukci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.