Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z Brna až do Vatikánu. Český handbiker věří, že se setká s papežem Františkem

Z brněnského náměstí Svobody dnes vyjel na velké dobrodružství až do Říma český handibiker Dušan Petřvalský, který podobnou výpravu absolvoval před dvaceti lety. Tehdy jej přijal papež Jan Pavel II., nyní jezdec věří, že se setká i s další hlavou katolické církve Františkem.

Do Itálie vyráží celkem šestnáctičlenná výprava, v níž nechybí další cyklisté, domestik, kuchař nebo fyzioterapeut. Do italské metropole se vydá letos se skupinkou i Petřvalského šestnáctiletá dcera Anna. Celkem na tým čeká štreka dlouhá 1430 kilometrů, kterou mají v plánu ujet do 2. srpna. Denně proto musí zvládnout bezmála 150 kilometrů, a proto je potřeba mít vše perfektně připravané.

Je třeba mít vše nachystané a vše musí fungovat. Jinak není možné cestu absolvovat. Řidič musí mít nastudovaný itinerář, kuchař nachystané jídlo na smluvený čas pro celý tým – snídaně, obědy, večeře i svačinky. Domestik musí být stále připravený dovézt handbikerům pití z doprovodného auta i jídlo při cestě a fyzioterapeut uvolnit handbikerům ruce a cyklistům nohy po ujetých 150 km,“ sděluje český hadbiker, jenž je držitelem hned několika českých rekordů.

Cílem cesty je motivovat postižené a sportovce, které potkal špatný osud a skončili například na vozíku, aby se opět zapojili do běžného života prostřednictvím sportu a trvalé pevné vůle. 

Doufá, že potká znovu papeže

Před dvaceti lety hendikepovaného sportovce, který je na vozík upoutaný od od roku 1997, kdy jej jako čtrnáctiletého chlapce srazilo auto, přijal po výpravě ve Vatikánu Jan Pavel II. Svatý otec narozený v polském městě Wadowice mu tehdy řekl, aby dále sportoval, čehož se drží. Nyní by rád setkání se Svatým otcem zopakoval, i když i vzhledem ke zdravotnímu stavu papeže Františka, není schůzka zatím jistá.

Když s vámi mluví papež, ten pocit nelze popsat. Při minulé schůzce mu jeho komorník řekl, že jsem dojel na handbike z Brna do Říma. V amplionech se rozeznělo, že z České republiky přijel na ručním kole vozíčkář Dušan Petřvalský. Když to na náměstí sv. Petra a Pavla uslyšeli poutníci, v davu asi deset tisíc lidí se objevilo několik českých a slovenských vlajek,“ popisuje.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Brno, Hadbiker, Expedice, papež, Řím, Papež František, Vatikán, Itálie, Jan Pavel II., Katolická církev, Jan Pavel, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Brna až do Vatikánu. Český handbiker věří, že se setká s papežem Františkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.