Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Tisíce návštěvníků denně míří kvůli influencerům k jihomoravským levandulím

Obyvatelé obce Starovičky na Břeclavsku se již přibližně čtyři roky potýkají s tisíci turistů a jejich nevhodně zaparkovanými auty. Do Staroviček lidi, zejména osoby známé ze sociálních sítí, láká proslulé levandulové pole. Navzdory tomu, že se majitel farmy Stanislav Bíza snaží zavádět opatření, která mají davy turistů usměrnit, návštěvníkům ve špatném parkování či ničení majetku zcela zabránit nedokáže.

Levandulová farma je jednou z nejoblíbenějších destinací turistů křižujících jižní Moravu. Fotogenické keříky plné fialových odstínu na rozlehlém tříhektarovém poli přitahují místní, influencery i profesionální fotografy. Právě ti do obce Starovičky, kde se pole nachází, prostřednictvím svých sociálních sítí lákají více než tisíc turistů denně. Nával lidí způsobuje vrásky majiteli pole i obyvatelům obce. Vadí jim, že návštěvníci nerespektují pokyny k parkování na vyhrazených stáních, a často tak zabírají místo před soukromými pozemky. Kvůli nerozvážnému chování turistů sepsali obyvatelé obce petici, kterou žádali změnu místa farmaření. 

Poničené levandulové keře, meruňkové sady a drony bez povolení

Majitel jedinečného levandulového pole na jižní Moravě podle svých slov nikdy netoužil po hromadě turistů a slávě na sociálních sítích. Po zavření své rodinné firmy chtěl v poklidu farmařit a vyrábět produkty, jež pomohou lidem, kteří si je koupí i jejich výrobcům. Na farmě totiž pracují také hendikepovaní. Zaměstnanci farmy vyrábějí voňavé polštářky, vůně do auta, ve výrobě vzniká i éterický olej či jiné dárkové předměty. „Nechtěl jsem být zaměstnancem, protože jsem na to nebyl zvyklý, a tak jsem si díky bývalé přítelkyni, která pořád nosila domů levandulové produkty, vymyslel tohle podnikání. Nepočítal jsem však s tím, že sem začnou jezdit fotografové a influenceři, kteří naši farmu zviditelní natolik, že způsobí obci potíže. Právě kvůli instagramu sem dnes chodí tolik lidí, říká o svém farmaření Stanislav Bíza. 

Do obce se sjíždějí známé osobnosti a fotí se u levandulí.

Farmář se problém s houfy lidí projíždějících obci snaží zmírnit, turisté mu to však často neulehčují. Původně byl vstup na farmu zdarma, nechtěl jsem za návštěvu ani focení peníze. Lidé to však začali zneužívat a nerespektovali pravidla. Ničili plodiny na naší farmě i na těch přilehlých. Třeba někdo jel a odtrhnul meruňku z přilehlých stromů. Tak jsem zavedl vstupné a nepouštíme ani profesionální fotografy. Ne každému návštěvnikovi je totiž přijemné, když fotku s jeho tváří někdo poskytuje na komerční účely. Navíc tady lidé nalétavali s drony a klienti fotografů se váleli po levandulích. Proto ta omezení. Lidé jednoduše potřebují mít stanovené meze a mít pravidla," dodává Bíza.

Situace se zlepšuje 

Navzdory tomu, že se Bíza snažil podniknout takové kroky, kterými dychtivé turisty usměrní, lidé z obce začali podepisovat petici proti jeho podnikání. „Obec Starovičky má osm set sedmdesát obyvatel a petici podepsalo přibližně sto dvacet lidí, což je na tak malou obec hodně. Museli jsme s tím něco dělat. Udělali jsme placené parkoviště a dali směrem k němu tabule. Dnes je již problém mírnější než v minulých letech," popisuje situaci kolem petice starosta obce Vladimír Drbola (Strana nezávislých).

Taky jsem se pod petici podepsala, protože za mnou nemohli dojet ani vnoučata. Neměli kde zaparkovat, tak jsem jim vždy jenom mezi dveřmi dala, co potřebovali, a jeli zase pryč. S novým parkovištěm se ale situace zlepšila. Lidé si tam již zvykli parkovat. I když sem pořád jezdí mnoho aut, je to o poznání přijatelnější," říká redakci jedna z obyvatelek obce Starovičky Marie Hovězáková.

 

I přestože obyvatelům již pomalu přestává shon okolo levandulového pole v jejich malebné obci vadit, Bíza se rozhodl lidi dál nedráždit. Nedaleko nynější farmy tak pravděpodobně za pár let vyroste nová levandulová farma, která by měla by vyřešit problém s parkováním. „Chceme situaci vyřešit, a tak jsme již začali jednat s městem. Nové pozemky jsem již koupil, ale vzhledem k potřebným administrativním úkonům může stěhování farmy trvat i tři roky,"  říká Bíza.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky levandule, farma, parkování, turistika, Starovičky, statek, influencer, okres Břeclav, Jihomoravský kraj, Instagram, Pavel Callta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce návštěvníků denně míří kvůli influencerům k jihomoravským levandulím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.