Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

K upravenému návrhu brněnského územního plánu přišly čtyři tisíce podání

K upravenému návrhu nového územního plánu zaznamenal brněnský magistrát okolo čtyř tisíc podání. Oproti minulému roku je to zhruba o polovinu méně. Celkové číslo jednotlivých požadavků bude známo po ukončení evidence na přelomu července a srpna. Město upravený návrh zveřejnilo v polovině května a do 29. června bylo možné jej připomínkovat.

Loni po veřejném projednání dorazilo přes osm tisíc podání, což dohromady znamenalo více než šestatřicet tisíc jednotlivých námitek a připomínek, kterými se musela Kancelář architekta města Brna (KAM) v průběhu posledního roku zabývat. 

Ochrana zeleně

Jedním z dlouhodobých velkých témat je zeleň ve městě. Upravený návrh měl její ochranu podle územních plánovačů ještě o něco posílit. „V platném územním plánu není žádný požadavek na zeleň. V návrhu jsme uvedli, že zeleně musí být ve stabilizovaných a rozvojových plochách obytných a smíšených alespoň třicet procent,“ uvedl v květnu ředitel KAM Michal Sedláček s tím, že minimálně třetinu zeleně budou podle nového plánu tvořit stromy. V případě komerčních ploch je požadavek na zeleň dvacetiprocentní. 

Námitku na změnu přesto podala například organizace Nesehnutí, podle které nynější návrh dostatečně nereaguje na klimatickou krizi. Námitka, pod kterou se podepsalo více než 400 Brňanů, usiluje o důkladnější ochranu zeleně a veřejných prostor, lepší podmínky pro cyklodopravu a jasnější formulaci samotného plánu.

Projednání připomínek

Své námitky podalo mnoho dalších zástupců a zástupkyň veřejnosti, kterých z řad občanských iniciativ vyvstalo na dvě desítky. Nejčastěji je přitom trápila nedostatečná ochrana zeleně a zahrádek, ohrožení komunitního parku Hvězdička nebo plánovaná nadměrná výstavba v okrajových městských částech," uvedl za Nesehnutí Marek Hadrbolec.

Nyní je třeba opět vypořádat námitky a připomínky. Upravený návrh dostanou ke schválení zastupitelé města. Nový územní plán bude vydán do konce roku 2022, kdy končí platnost současnému plánu z roku 1994.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KAM Brno

Štítky ČR, správa, stavby, Brno, Kancelář architekta města Brna, Michal Sedláček, Nezávislé sociálně ekologické hnutí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K upravenému návrhu brněnského územního plánu přišly čtyři tisíce podání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.