Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Práce i náročný koníček se skloubit dá

PR článek

Kriminalista Roman Pittner (1974) nastoupil k policii ve svém rodném kraji. První zkušenosti posbíral na obvodním oddělení ve Svitavách. Během prvních let ve službě usoudil, že bude výhodné doplnit si vzdělání. Vystudoval i s podporou zaměstnavatele práva na Masarykově univerzitě v Brně.

Co tě k práci u policie vedlo?
Policejní povolání je v naší rodině už tradiční. Vydal jsem se ve stopách svého otce i dědy a svého rozhodnutí sběhnout ze strojírenství nelituji. Otevřely se mi nové obzory, práce je to pestrá, a pokud někdo hovoří o poslání a nikoli o zaměstnání, není to jen fráze. 

Kde všude si u Policie sloužil? 
Po začátcích ve Svitavách, kde jsem měl na starostí přidělený okrsek, kde jsem ve vesnicích kolem okresního města řešil veškerá hlášená i nehlášená protiprávní jednání. Byla to dobrá škola. I kvůli studiu jsem pak přešel na jedno z brněnských obvodních oddělení. Mimochodem rozdíl v zátěži byl značný. Diplomovou práci jsem psal na téma nelegální migrace a tato problematika mě oslovila. Využil jsem příležitosti a přestoupil k cizinecké policii. Působil jsem v rámci celého kraje a na specializovaných akcích projel i celou republiku. Zkušenosti k nezaplacení. Specializoval jsem se na pobytové kontroly, laicky řečeno kontroloval, zda-li u nás cizinci pobývají s patřičným povolením, nebo nelegálně. Následovala velmi zajímavá zkušenost v roli tiskového mluvčího jihomoravské cizinecké policie. 

To muselo být asi náročné?
Jedna z prvních reportáží byla o novináři, který  se snažil vniknout na brněnské letiště, aby otestoval schopnosti ostrahy. Jeho neuvážený počin vzbudil velký ohlas a to i ve světě. Články jsem našel nejen v médiích z celé Evropy, ale i z Vietnamu. Výše jeho odměny za autentickou reportáž asi těžko dosáhla výše sankce, kterou obdržel od ministerstva dopravy. Navíc asi netušil, že kromě dravců, kteří střeží vzdušný prostor, byl do oploceného prostoru vypuštěn i gepard…

A kde sloužíš teď?
Od roku 2011 pracuji na krajské kriminální policii. Zpočátku jsem se věnoval problematice cíleného pátrání. Jednoduše řečeno, hledali jsme osoby, které se vyhýbaly nástupu do výkonu trestu či mezinárodně hledané osoby. Byli to lidé, kteří často maskovali svou pravou identitu. Vzpomínám si na muže, který měl kromě manželky i dvě další přítelkyně a dvě děti. Vedl v podstatě tři rodinné životy. Pomohli jsme i s dopadením odsouzeného vraha, který v Německu uprchl eskortě. V Brně pak jakoby nic pracoval jako manažer nadnárodní IT společnosti.

Vyšetřování vražd je asi sen všech lidí, kteří chtějí na kriminálku...
Na prvním oddělení jsem skutečně zakotvil. Jsem operativec. Pracuji převážně v terénu, zjišťuji okolnosti, které vedly ke spáchání té nejzávažnější násilné trestné činnosti, tedy i vražd, tyto informace pak využije vyšetřovatel, který s nimi dále pracuje. Za 22 let služby je to určitě nejzajímavější období. Navíc je tato problematika hojně mediálně sledovaná. Ze známých brněnských případů jsem se například podílel na dopadení již odsouzeného vraha z brněnského arboreta. Upozornil na sebe nápadným chováním, kterého jsem si všiml na kamerovém záznamu z vedlejší ulice. 

Tato práce je asi i psychicky náročná, zvláště když něco prověřuješ u příbuzných obětí.
Ano, to bezpochyby. Psychickou náročnost si kompenzuji fyzickou aktivitou. Už 6 let se věnuji závodně triatlonu. Potkal jsem známého, byl jsem se podívat na dva závody a chytlo mě to. Dlouhý triatlon, což je kombinace plavání, cyklistiky a běhu, celkem 226 km, vyžaduje  samozřejmě absolutní kázeň ve stravování a tréninku. Když jsem začínal, neočekával jsem takové výsledky. Teď se pohybuji v TOP 10  své věkové kategorie v rámci republiky. Pěkné zážitky mám z Maďarska, kde jsem skončil na druhém místě. Tenkrát to bylo na poloviční trati. I když jde o časově i finančně náročný koníček, výsledky a vůle mě ženou dál. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie, Nábor, Brno, Kriminalistika, Svitava, Masarykova univerzita, Cizinecká policie, Letiště Brno-Tuřany, Německo, Evropa, Vietnam, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce i náročný koníček se skloubit dá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.