Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravští hygienici kontrolovali stravovací zařízení i výdejní okénka

Hygienici v Jihomoravském kraji provedli od začátku roku 110 kontrol v restauracích s výdejními okénky a dalších zařízeních, která nabízejí jídlo s sebou. Za čtrnáct pochybení rozdali pokuty 63 tisíc korun, řekl ČTK ředitel odboru hygieny výživy jihomoravské hygienické stanice Milan Šles. Ze závěrů kontrol ale podle něj vyplývá, že se lidé nemusejí obávat zhoršení hygienických standardů. Restaurace, kavárny a další podobné podniky jsou zavřené v důsledku vládních opatření proti šíření koronaviru, část z nich má takzvaná výdejová okénka.

Hygienici kontrolovali podniky, které nabízejí jídlo s sebou standardně, i ty, které na rozvoz a přípravu jídla s sebou přešly kvůli pandemické situaci. „Pro provozovatele tato změna přinesla částečnou reorganizaci práce a nové povinnosti v souvislosti se zajištěním obalových materiálů a jejich skladováním a se zachováním teplotního řetězce. Kontrola plnění těchto povinností je součástí šetření společně s kontrolou osobní hygieny, provozní hygieny, manipulace s potravinami, dodržování mimořádných opatření a dalších parametrů," uvedl Šles.

Hygienici rozdali čtrnáct pokut za 63 tisíc korun. „Polovina pokut byla za nedostatečný úklid v provozovně, druhá polovina pokut souvisela s povinnou dokumentací a se značením potravin. V jednom případě bylo potřeba přistoupit k okamžitému uzavření provozovny a část nalezených potravin nechat zlikvidovat," řekl Šles.

Počet kontrol chtějí hygienici zvýšit, jakmile se restrikce stravovacích služeb uvolní. „Se zlepšujícím se počasím se naše kontrolní zaměření bude ubírat směrem ke stánkovému prodeji a jednorázovým akcím. Na letní období pak plánujeme regionální úkol se zaměřením na kontrolu zdravotní nezávadnosti zmrzlin, jehož součástí bude odběr vzorků k laboratornímu vyšetření," dodal Šles.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky ČR, koronavirus, restaurace, potraviny, Jihomoravský, jídlo, hygiena, Krajská hygienická stanice, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští hygienici kontrolovali stravovací zařízení i výdejní okénka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.