Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nafukovací nanosvět na Svoboďáku zve na Dny elektronové mikroskopie

Pátý ročník Dnů elektronové mikroskopie zve na diskuze, přednášky i obří nafukovací mikrosvět. Zájemce zavede také na šestikilometrovou procházku Brnem.

Brno slaví sedmdesát let od vytvoření prvního československého elektronového mikroskopu. Letošní Dny elektronové mikroskopie lákají především na venkovní expozici Mikrosvět, která vyrostla na náměstí Svobody. Nafukovací stavbu doplňuje výstava snímků.

Do nanosvěta nahlédnou zájemci od 14. až do 18. dubna. Akce nabízí diskuze a přednášky s předními vědci z oboru, návštěvníci virtuálně nahlédnou také do prostor špičkových laboratoří.

Ačkoli je většina programu online, nechybí v něm ani venkovní aktivity. Kromě obří trojrozměrné nanostruktury na Svoboďáku, pod kterou se lidé mohou schovat nebo si v ní pořídit selfie, můžou zájemci vyrazit na neobvyklou procházku Brnem.

Za pomoci mobilní aplikace Loxper mají možnost podniknout šestikilometrovou trasu po stopách brněnské mikroskopie. Ta začíná u Malinovského náměstí a končí u Technického muzea v Brně.

Na jižní Moravě se ročně vyrobí asi 700 kusů elektronových mikroskopů. „Už sedmdesát let jsou tyhle jedinečné přístroje spjaty s naším regionem. Posouvají hranice lidského poznání. A to nejen v průmyslu nebo materiálových vědách, ale především v lékařství nebo ochraně životního prostředí,“ popsal jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jitka Koudelová

Štítky mikroskop, mikroskopie, elektronové, dny, nanosvět, Brno, Technické muzeum v Brně, Jan Grolich, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nafukovací nanosvět na Svoboďáku zve na Dny elektronové mikroskopie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.