Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dobrovolníci zachraňují zříceninu Děvičky nad Pálavou před zánikem

Větrná eroze, náletové dřeviny, ale hlavně působení desítek tisíc návštěvníků ročně páchá škody na zřícenině hradu Děvičky nad Pálavou. Už čtyři roky na jeho záchraně pracuje spolek dobrovolníků Památky Pálavy. "Dosud to bylo hlavně o velkém množství jednání, letos bychom se měli dostat k viditelným krokům," řekl ČTK prezident spolku Marek Ševeček.

Spolek zatím vyjednal zápůjčku hradu od Lesů České republiky, prozatím do října 2022. Zároveň jeho členové vedli jednání s vedením CHKO Pálava, Národním památkovým ústavem, ale také například s ornitology. Veškeré práce musí respektovat nejen status kulturní památky, ale také její umístění v přírodní rezervaci a blízkost hnízdišti rorýsů i netopýrů, kteří zříceninu obývají.

"Nechali jsme zpracovat projekt statického zajištění objektu a letos máme v plánu provést sanaci dvou nejkritičtějších míst. Prvním je rozštěp zdi ve východní části paláce a druhou cimbuří v jihozápadní částí, ze kterého padá zdivo a ohrožuje návštěvníky," uvedl Ševeček.

Na zřícenině se už podařilo ve spolupráci s odbornou firmou vykácet náletové dřeviny na hradbách i u paty hradních zdí. V plánu je také kácení zbytků náletových dřevin tam, kde je mohou vysekat dobrovolníci. Ti také z tohoto dřeva vyrobí zábrany do oken hradu, kde se návštěvníci v touze po co nejefektnějším snímku často zbytečně vystavují nebezpečí. "Loni o Velikonocích tu musel zasahovat vrtulník, protože někdo vypadl z okna hradu. Lidé si neuvědomují, jaká je pod nimi hloubka," poznamenal Ševeček. Lidé často vylézají i na hradby a na baštu hradu a jednak riskují život, ale také ničí stěny zříceniny.

Spolek plánuje po skončení nouzového stavu u zříceniny postavit dřevěný stánek, kde se bude jednak vybírat dobrovolné vstupné na podporu záchrany hradu, jednak tam lidé dostanou instrukce, jak se po hradu bezpečně pohybovat. "Bohužel tyto aktivity nám komplikuje omezení pohybu, které zatím stále platí. Poté chceme udělat brigádu. Ve stánku zvažujeme i nějaký prodej, ale rozhodně nepůjde o občerstvení, aby lidé neodhazovali v okolí hradu odpadky," dodal prezident spolku.

Spolku Památky Pálavy se podařilo získat dotaci od ministerstva kultury a příspěvek od obce Pavlov i jednotlivců. Zatím má k dispozici na letošní práce asi milion korun, na celkovou opravu památky je ale potřeba desetinásobek. Lidé na záchranu hradu Děvičky, který je poprvé zmiňován v roce 1222, mohou přispět i na transparentní účet spolku 2001926277/2010.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikipedie.com/památkový katalog

Štítky ČR, památky, Děvičky, FOTO, Pavlovské vrchy, zřícenina, hrad, dřevina, Lesy České republiky, Národní památkový ústav, Velikonoce, CHKO Pálava, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci zachraňují zříceninu Děvičky nad Pálavou před zánikem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.