Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vědci z Mendelovy univerzity prozkoumají Hranický kras

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU) budou provádět výzkum světového fenoménu Hranický kras. Projekt vedený Jozefem Sedláčkem ze Zahradnické fakulty a Janou Šimečkovou z Agronomické fakulty získá v nejbližších třech letech dotaci 9 milionů korun.

Hranický kras je v celoevropském měřítku unikátním územím se specifickým mikroklimatem podzemních prostor a vyvěrají tady uhličité kyselky. I proto je prostor ideální pro zkoumání. Projekt, jenž se jmenuje Krajina v celku a krajina v detailu, je založený na propojování výzkumu z oborů geologie, hydrologie a pedologie s krajinářskými disciplínami. Výsledky multioborového přístupu přispějí k tvorbě tvůrčích a přesnějších postupů při navrhování zásad šetrného využívání území včetně adaptace na klimatickou změnu.

Podle krajinářského architekta Jozefa Sedláčka by se projekt nemohl uskutečnit bez grantu, který univerzita získala. „Hlavní přínos vidím v tom, že se lidé kousli a společně snažili domluvit na nějakém konkrétním tématu. Jinak bychom k sobě cesty asi nenašli," řekl Sedláček.

Chybí dlouhodobé mapování

Do projektu je kromě něj zapojen i sociolog, půdoznalec nebo hydrogeolog. Od expertů dostane Sedláček informace, které mu ve výsledku umožní navrhnout správné využití místní krajiny. Výsledky výzkumu budou užitečné i pro jiné krasové oblasti.

Vývoj a využití tohoto území ovlivňuje řada faktorů, jako je zemědělství, těžba, ochrana přírody, rekreace, lázeňství nebo výzkum Pro odborné stanovení managementu území chybí dlouhodobý a pravidelné mapování hydrogeologických a klimatických poměrů.

Hledáme další cesty, jak podpořit naše vědce. Hranická propast je nejen českým, ale i světovým fenoménem, který kvalitně zpracovaný management území rozhodně potřebuje," uvedla rektorka MENDELU Danuše Nerudová

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky grant, hranický kras, MENDELU, vědci, Mendelova univerzita v Brně, výzkum, projekt, Danuše Nerudová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Mendelovy univerzity prozkoumají Hranický kras  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.