Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hodonín chce největší rekreační přístav v České republice

Na Očovských lukách u Hodonína začne růst největší rekreační přístav v Česku. Přístav by se měl napojovat na prodloužený Baťův kanál u Rohatce, se stavbou chce město začít za tři roky a hotovo by mělo být v květnu 2026.

Stavbu rekreačního přístavu v Hodoníně radní schválili začátkem února. Přístav na Otčovských lukách má prozatím dvě varianty, jak bude umístěn plavební kanál. Stavba by měla začít v roce 2024, město by vybudováním přístavu rádo oživilo cestovní ruch. 

Město otevřelo veřejnou diskuzi

Dokumenty k projektu Hodonín zveřejnil letos v lednu na webových stránkách, kde záměr vybudovat přístav město posuzovalo s ohledem na životní prostředí. K plánu nového přístavu se mohli vyjádřit jak občané Hodonína, tak i státní orgány. Přístav u Rohatce by měl navazovat na prodloužený Baťův kanál, momentálě se ale čeká na jeho dokončení. 

Město vnímá tento záměr velmi pozitivně, a to zejména s ohledem na možný rozvoj cestovního ruchu, současně jsme si však v uplynulém období plně uvědomovali možné dopady záměru na veřejné zdraví a jednotlivé složky životního prostředí,“ komentují městští zastupitelé. 

I přes to, že město projekt hodnotí velmi pozitivně, našla se i řada odpůrců, kteří chtěli nechat rameno řeky Moravy v původním stavu. „Bylo také mnoho těch, kteří chtěli nechat staré rameno řeky tak, jak je. Diskuse kolem toho byly velmi bouřlivé,“ sděluje mluvčího Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

Studie trvá už několik let

Město už od roku 2019 zkoumalo, jak by projekt nového přístavu zasáhl do přírody, a zda by stavba neměla negativní vliv na životní prostředí. Po tříletých studiích pak radní zvolili variantu, ve které by se plavební kanál vybudoval u jezu na řece Moravě a přístav by pak město postavilo na části Očovských luk. Lodě by tak mohly připlout v místech, kde se nachází současné kotviště, ale lodnímu provozu už nevyhovuje. Město původně plánovalo i přístav v centru, ten ale nakonec město nezrealizuje a ušetří tím víc než 150 milionů korun. 

Kromě tohoto plavebního kanálu, který by chránily protipovodňová vrata, by pak město počítalo i s parkovištěm pro 45 aut. V samotném přístavu by mohlo zakotvit až 80 lodí. Hodonín by tak získal největší přístav v České republice. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hodonin.eu

Štítky Hodonín, jmk, jihomoravský, přístav, rohatec, Česko, Baťův kanál, projekt, průplav, životní prostředí, Jan Bukovský, řeka Morava, Ředitelství vodních cest České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hodoníně by měl vyrůst největší rekreační přístav v České republice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.