Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Archeologové našli v Brně poklady z 18. století i jednoduché náčiní z doby kamenné staré 6 tisíc let

Na podzim měli archeologové v Brně  hotové žně. Krom výzkumů cihelny v Králově Poli, laténských pohřbů v Horních Heršpicích a sídliště lidu s lineární kulturou ve Starém Lískovci našli vědci zajímavé artefakty i v Židenicích, kde se měl stavit nový dům. Staveniště se nacházelo hned na několika parcelách mezi ulicemi Táborská a Vančurova, a kousek zasahoval až do Juliánova. Vědci tady našli pozůstatky osídlení z 18. století i poklady staré 6 tisíc let.

Během výzkumu archeologové objevili sedm zděných sklepů a víc než 70 zahloubených zbytků obydlí, které souvisely s novověkým osídlením Juliánova v osmnáctém století. Většinou se jednalo o jímky, odpadní jámy nebo jámy na hašení vápna. Překvapením bylo ale pět sklepů vyhloubených do podloží, které se nacházely u Vančurovy ulice. Tady výzkumníci našli tři typy podloží, takzvaných lochů. Nejjednodušším typem byla pouhá vyhloubená jáma o délce cca 2,6 m a šířce až 1,4 metru, podhloubená část dosáhla délky 1,2 m.

Vědci našli náčiní z 18. století

Z výplně lochu, dosahujícího až do hloubky 1,8 metru pod úrovní skrývky vyzvedli archeologové krom zbytků keramiky i srp a krejcar z roku 1860. Do tohoto lochu nejspíš původně vedl žebřík, tři ostatní měly přístup po schodech. Dva sklepy pak měly oválný tvar o velikosti zhruba dva krát jeden a půl metru, byl nalezen ale i složitější loch, který měl dvě různé fáze. Do té starší se dalo taktéž sejít po schodech vyhloubených do terénu a ve stěnách schodů se nacházely kapsy, do kterých byly vloženy dřevěné prahy. Za nimi se nacházela obdélníková místnost, kde výzkumníci našli nádoby a pracovní náčiní jako motyčku, sekeru nebo zlomek pily. 

Archeologové našli poklad starý 6 tisíc let

Díky odkrytí tohoto nálezu archeologové našli i doklady osídlení Brna lidmi z jordanovské kultury z období přibližně 4000 před naším letopočtem, z doby eneolitu. Ve starší době kamenné tady vznikla dílna na výrobu štípané industrie, jak se jednoduchým nástrojům říká. V jámě větší než 12x8 metrů tak vědci objevili keramické fragmenty, úštěpy a jádra z rohovce ze Stránské skály.

Na dně hliníku se nacházely dvě kumulace mazanice, které mohou nasvědčovat o přítomnosti pecí. Opodál se pak nalezla jáma, do níž byl uložen keramický depot čítající dvě celé nádoby a zlomek minimálně jedné další nádoby.“ popsal archeolog Jiří Zubalík. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Uapp.cz

Štítky Poklad, nález, archeologové, Brno, sklep, Juliánov, Královo Pole, Židenice, Horní Heršpice, Starý Lískovec, schodiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové našli v Brně poklady z 18. století i jednoduché náčiní z doby kamenné staré 6 tisíc let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.