Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Systém PES stoupl na jižní Moravě na hodnotu 86, všechny okresy jsou v pátém stupni

Na jižní Moravě za posledních 24 hodin přibylo 366 nových případů covidu-19, v nemocnicích v kraji přibylo v sobotu 50 pacientů s touto nemocí. V tiskové zprávě o tom informovala ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Index rizika PES stoupl na hodnotu 86 ze včerejších 81.

Nejvíc nových případů koronaviru přibylo v Brně, hygienici jich zaznamenali 157. Druhý nejvyšší přírůstek, 74 případů, mělo Brněnsko, naopak nejméně nakažených přibylo na Vyškovsku, 25 lidí s pozitivním testem. V průběhu soboty bylo hlášeno 16 úmrtí v souvislosti s covidem-19.

Index rizika Protiepidemického systému (PES) se ze včerejší hodnoty 81 zvýšil na 86. Pátý stupeň platí ve všech okresech v kraji, nejvyšší hodnotu má index na Znojemsku, kde dosáhl 91 a na Vyškovsku s hodnotou 89.

Podle údajů, které hygienická stanice dostala od nemocnic, přibylo v sobotu v kraji 50 hospitalizovaných s koronavirem. Počet pacientů s touto nemocí se v krajských nemocnicích zvýšil na 642, celkem 103 případů je závažných, 337 středně vážných, 169 případů je lehkých a 33 pacientů nemá žádné příznaky.

Naštěstí jsou stále k dispozici volná lůžka s kyslíkem i na JIP

Podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví je v nemocnicích v kraji volných 43 procent lůžek s kyslíkem a 34 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačních odděleních. Volných je také devět z 13 přístrojů ECMO, které se používají u nejtěžších případů a zajišťují mimotělní oběh.

Od začátku pandemie se v kraji podle statistik ministerstva zdravotnictví nakazilo koronavirem celkem 70.339 lidí, 58.346 se jich z nemoci vyléčilo, 1479 lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, HZS KHK

Štítky koronavirus, jižní morava, statistiky, nakažení, hospitalizovaní, Jihomoravský kraj, COVID-19, nemoc, nemocnice, Krajská hygienická stanice, okres Vyškov, Brno, Brněnsko, Protiepidemický systém České republiky, okres Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Systém PES stoupl na jižní Moravě na hodnotu 86, všechny okresy jsou v pátém stupni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.